Ριζικό «λίφτινγκ» στις ρυθμίσεις των οφειλών

Στόχος να αρθούν κάποιοι αυστηροί όροι που στερούν σε χιλιάδες πολίτες τη δυνατότητα να εντάξουν τα χρέη τους σε 24-120 δόσεις

Αλλαγές στις ρυθμίσεις οφειλών προετοιμάζεται να φέρει το νέο επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών, καθώς έως σήμερα η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών, αν και το επιθυμεί, αδυνατεί να ενταχθεί σε αυτές.

Ενδεικτικό ήταν το σχόλιο του υφυπουργού Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος σημείωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως «θα κάνουμε αξιολόγηση των ρυθμίσεων που έχουμε ως τώρα για να δούμε πού υπάρχει αποτυχία».

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν σταλεί δεκάδες μηνύματα από φορείς που ζητούν την αλλαγή των όρων, κάτι που δεν αποκλείεται να κάνει δεκτό το νέο οικονομικό επιτελείο με στόχο να ενταχθούν περισσότεροι στη νέα ρύθμιση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αφορά τον όρο να μην υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές προ του Νοεμβρίου 2021. Ωστόσο, δεν πρόκειται να ανοίξουν γενικώς τη ρύθμιση, αλλά ενδεχομένως να επιτρέψουν σε όσους είχαν αρρύθμιστες οφειλές προ του Νοεμβρίου 2021 να τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων.

Σημειώνεται πως φέτος «τρέχει» μια σειρά από ρυθμίσεις, όπως η πάγια ρύθμιση της Εφορίας σε 24 ή 48 δόσεις, η νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, η αναβίωση των 120 δόσεων, αλλά και ο εξωδικαστικός μηχανισμός.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον των οφειλετών εξακολουθεί να παραμένει υποτονικό, καθώς αυτό αποδίδεται κυρίως στους περιορισμούς και τους αυστηρούς όρους που περιέχουν οι ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να αποκλείουν χιλιάδες οφειλέτες που θα ήθελαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους και απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς από το Ελληνικό Δημόσιο.

Είναι ενδεικτικό ότι απορρίπτονται 8 στις 10 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για την ένταξη των οφειλετών στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων, καθώς οι ενδιαφερόμενοι δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά τις οφειλές της ενεργειακής κρίσης και, πλέον, όσοι έχουν ενταχθεί είναι περίπου 9.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Συνολικά, μέχρι στιγμής, οι φορολογούμενοι που έχουν επανενταχθεί στις παλαιές ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων, καθώς και όσοι ακολούθησαν το νέο σχήμα των 36 ή 72 δόσεων για τις οφειλές της ενεργειακής κρίσης προσεγγίζουν τους 30.000, όταν τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι θα μπορούσαν πάνω από 200.000 οφειλέτες να επανενταχθούν στις παλιές ρυθμίσεις. Είναι ενδεικτικό ότι αίτηση για επανένταξη στις παλιές ρυθμίσεις έχουν υποβάλει μόνο 20.800 φορολογούμενοι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα