Πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Α’ Μνημονίου

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, δεσμεύτηκε ότι τα ποσά θα εξοφληθούν δύο έτη νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα

Να αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσης του πρώτου Μνημονίου δύο έτη νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Θα είμαστε σε θέση πριν από το τέλος του έτους να αποπληρώσουμε τα δάνεια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως αυτό «είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές». Στόχος είναι να σταλεί ένα διττό μήνυμα: προς τις αγορές ότι η χώρα μας μειώνει το δημόσιο χρέος και προς τους οίκους αξιολόγησης για τις επόμενες αξιολογήσεις ώστε να αναβαθμίσουν τη χώρα σε επενδυτική βαθμίδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου είναι τα πιο ακριβά, καθώς συνοδεύονται από υψηλό επιτόκιο, το οποίο είχε καθοριστεί με βάση το επιτόκιο Euribor 3 μηνών +0,5%, δηλαδή λίγο πάνω από το 4%. Τα χρήματα για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων θα προέλθουν από το λεγόμενο «μαξιλάρι» ασφαλείας.

Από τα 35 -37 δισ. ευρώ των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας, τα 15,7 δισ. ευρώ (από τα υπόλοιπα του δανείου του ESM) είναι «κλειδωμένα» από το 2018 ως εγγύηση της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και το υπόλοιπο ποσό του «μαξιλαριού» προέρχεται από εκδόσεις ομολόγων στις οποίες έχει προχωρήσει η χώρα μας.

Υπενθυμίζεται πως μόνο τα «ξεκλειδωμένα» ποσά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εσωτερικές ανάγκες, όπως πληρωμή επιδομάτων, μισθών και συντάξεων, εφόσον απαιτηθεί. Η πρόωρη αποπληρωμή αυτών των δανείων αναμένεται να εξοικονομήσει ένα σημαντικό ποσό από την πληρωμή τόκων που καταβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο.

Σημειώνεται πως τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου που λήγουν το 2024 ανέρχονται στα 2,64 δισ. ευρώ, ενώ την άνοιξη του 2022 προεξοφλήθηκαν δάνεια του πρώτου Μνημονίου ύψους 2,645 δισ. ευρώ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα