ΣτΕ: Απόφαση-κόλαφος για τα golden boys στον ΕΦΚΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο γκρεμίζει τον νόμο του τ. υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη που προέβλεπε την είσοδο ιδιωτών διευθυντών με προκλητικούς μισθούς

Μπλόκο στα σχέδια της κυβέρνησης για τον διορισμό ιδιωτών με παχυλούς μισθούς στον ΕΦΚΑ έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ευαγγελία Νίκα πήρε την πρωτοβουλία να ανακοινώσει η ίδια την κρίση του ΣτΕ προτού καθαρογραφεί η απόφαση, καθώς ήδη από τις αρχές της εβδομάδας είχαν αρχίσει να τοποθετούνται στα γραφεία τους τα πρώτα golden boys με τους μισθούς των 8.000 ευρώ μηνιαίως. Πάντως, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας σχολίαζαν χθες ότι αφού ληφθούν υπόψη όσα είπε το δικαστήριο, η κυβερνητική πολιτική θα εφαρμοστεί.

Κατά των ενεργειών του τέως υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και της διοίκησης του ΕΦΚΑ είχαν προσφύγει η ΑΔΕΔΥ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά και υπάλληλοι στον οργανισμό, ζητώντας την ακύρωση της προκήρυξης για την πλήρωση των θέσεων ευθύνης από ιδιώτες. Πράγματι, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν αιτιολογήθηκε επαρκώς γιατί για την πλήρωση των συγκεκριμένων θέσεων πρέπει να τοποθετηθούν ιδιώτες και όχι αποκλειστικά δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ απέρριψε και το ηλικιακό όριο των 64 ετών, αφού στο Δημόσιο το σχετικό όριο είναι τα 66 έτη. Αναλυτικά, στις 26 και 29 Ιουνίου η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συνήλθε σε διάσκεψη και έκανε εν μέρει δεκτές τις αιτήσεις ακύρωσης.

Ειδικότερα κρίθηκε ότι:

1) «η απόφαση του Δ.Σ. κατά το μέρος που όρισε ότι υποψήφιοι για επιλογή σε θέσεις προϊσταμένων στις γενικές διευθύνσεις α) Διοικητικής Υποστήριξης, Τεχνικών Υπηρεσιών και Στέγασης, β) Στρατηγικής και Ανάπτυξης, καθώς και γ) στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Συντονισμού και Υποστήριξης Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Κρήτης, όπως και οι αντίστοιχες παραδεκτώς προσβαλλόμενες προκηρύξεις δεν ήταν νόμιμες, και τούτο διότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του εξουσιοδοτικού νόμου 4892/2022 (Α’ 28), όπως αυτός ερμηνεύεται σύμφωνα με την πάγια σχετική νομολογία, αφού δεν τεκμηριώνεται γιατί στις θέσεις αυτές μπορεί, εν όψει των αρμοδιοτήτων, της φύσεως και της αποστολής τους, να τοποθετηθούν ιδιώτες ως υπάλληλοι επί θητεία και όχι αποκλειστικά μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, και

2) η απόφαση του Δ.Σ. και οι παραδεκτώς προσβαλλόμενες προκηρύξεις δεν ήταν νόμιμες κατά το μέρος που θέτουν όριο ηλικίας για τη συμμετοχή στη διαδικασία, αποκλίνοντας από τα προβλεπόμενα στο άρθρο 84 παρ. 4 του Υπαλληλικού Κώδικα».

«Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν κόλαφο για τις νομοθετικές ρυθμίσεις του κ. Χατζηδάκη» σχολίασε με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα