Σύνταξη για οφειλέτες με χρέη άνω των 20.000 € μελετά το υπ. Εργασίας

Το επικρατέστερο σενάριο περιλαμβάνει την αύξηση του πλαφόν

Τη δυνατότητα σε ασφαλισμένους με μεγάλες οφειλές να λάβουν σύνταξη επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Το ισχύον πλαίσιο προβλέπει ότι για χρέη έως 20.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες (και 6.000 ευρώ για τους αγρότες), η σύνταξη αποδίδεται στον δικαιούχο μειωμένη, καθώς αποπληρώνει την οφειλή του σε έως 60 δόσεις. Εάν έχει οφειλή πάνω από το πλαφόν, είναι υποχρεωμένος να την καταβάλει εφάπαξ, ώστε να «ξεκλειδώσει» την αίτηση συνταξιοδότησης, κάτι που ωστόσο δεν είναι εφικτό για περίπου 30.000 «εγκλωβισμένους» πολίτες, που δεν είναι ούτε εργαζόμενοι αλλά ούτε και συνταξιούχοι.

Οπως εξήγησε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης, «ο στόχος μου είναι να μπορούν να βγουν στη σύνταξη και όσοι χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ, με κάποια κριτήρια προφανώς, που θα αποδεικνύει ότι δεν μιλάμε για στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά για ανθρώπους που έχουν πράγματι καταστραφεί οικονομικά και έχουν απόλυτη ανάγκη αυτή τη σύνταξη. Γνώμονας των αποφάσεων πρέπει να είναι η κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν μπορεί κάποιος να έχει πληρώσει 27 χρόνια ένσημα και να μην μπορεί να πάρει τη σύνταξή του».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο περιλαμβάνει την αύξηση του πλαφόν σε 30.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 8.000 ευρώ για τους αγρότες. Παράλληλα, εάν κάποιος π.χ. έχει οφειλές 32.000 ευρώ, θα του παρακρατείται όλη η σύνταξη μέχρι να «πέσει» η οφειλή στα 30.000 ευρώ και τότε θα συνεχίζει να αποπληρώνει σε 60 μηνιαίες δόσεις.

Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να δίνει τη δυνατότητα άρσης του τραπεζικού απορρήτου, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κάποιος με μεγάλη περιουσία και οφειλές να κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα