Αλμα έως 36% στην τιμή του φυσικού αερίου!

Ξεπέρασε τα 40 € στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας, στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Σεπτεμβρίου

Ανησυχητικά μηνύματα για τον επερχόμενο χειμώνα έστειλε χθες η αγορά του φυσικού αερίου, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς να εκτινάσσονται έως και 36%. Η τιμή του κινήθηκε πάνω από τα 40 ευρώ στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας, με την αισιοδοξία που δημιουργούν τα ιστορικά υψηλά αποθήκευσης να αντισταθμίζεται από την είδηση για σχεδιαζόμενες απεργίες των εργαζομένων σε ορισμένα εργοστάσια στην Αυστραλία.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου του φυσικού αερίου στο Αμστερνταμ (TTF) διαπραγματεύθηκε χθες στα 42,3 ευρώ η μεγαβατώρα, τιμή αυξημένη κατά 36,4%. Παράλληλα, αντίστοιχη άνοδο παρουσίασαν και τα πιο μακροπρόθεσμα συμβόλαια, με εκείνο του Οκτωβρίου στα 44,9 ευρώ (+28,8%) και του Νοεμβρίου στα 51,19 ευρώ (+17,8%).

Παράγοντες όπως η χαμηλή ζήτηση και τα χρονοδιαγράμματα συντήρησης εγκαταστάσεων διατήρησαν την αβεβαιότητα στην αγορά. Στη βασική είδηση που δίνει κατεύθυνση στην αγορά, οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις των Chevron και Woodside Energy στην Αυστραλία τάχθηκαν υπέρ της πρότασης για απεργιακές κινητοποιήσεις, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη χώρα την ώρα που εντείνεται ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για καύσιμα.

Παράλληλα, όπως εξηγεί ο επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank, Ολε Χάνσεν, οι αγορές φαίνεται επίσης να δυσκολεύονται να τιμολογήσουν την «αναντιστοιχία» μεταξύ επαρκών χειμερινών αποθεμάτων και του κινδύνου μίας χειμερινής περιόδου εν μέσω αυξημένων εντάσεων στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας.

Την ίδια στιγμή, η EON SE δηλώνει ότι η αγορά ενέργειας της Ευρώπης εξακολουθεί να κινδυνεύει από εκτίναξη των τιμών αυτόν τον χειμώνα και προέτρεψε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να συνεχίσουν να εξοικονομούν φυσικό αέριο και ενέργεια. «Υπάρχουν ακόμη πολύ μεγάλες πηγές αβεβαιότητας τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης, με αντίστοιχους κινδύνους σχετικά με τη μελλοντική εξέλιξη των τιμών χονδρικής» ανέφερε η γερμανική εταιρία. Μπορεί οι ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου να έχουν υποχωρήσει από επίπεδα ρεκόρ πέρυσι και οι αποθήκες να είναι σχεδόν γεμάτες εν όψει του χειμώνα, ωστόσο η εταιρία προειδοποίησε ότι εάν γεγονότα όπως οι απρογραμμάτιστες ελλείψεις εφοδιασμού συμπέσουν με το κρύο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις των τιμών.

Σημειώνεται ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι γεμάτες σε ποσοστό που πλησιάζει το 88%. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί για αυτήν την εποχή του χρόνου και μια ανάσα από τον στόχο που έχει θέσει το μπλοκ για πληρότητα 90% έως τον Νοέμβριο. Ορισμένα κράτη έχουν ήδη ξεπεράσει αυτό το επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας και της Ολλανδίας, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία πλησιάζουν.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα