Και τον Σεπτέμβριο επιδότηση στο ρεύμα

Λόγω αντιδράσεων, το υπουργείο Περιβάλλοντος επανέφερε την ενίσχυση στους λογαριασμούς στα προηγούμενα επίπεδα

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, το υπουργείο Περιβάλλοντος αναγκάστηκε να επαναφέρει τις μηνιαίες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος στα προηγούμενα επίπεδα.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον Σεπτέμβριο, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 15 €/MWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται στα 50 €/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους.

Για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται στα 15 €/MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες τον Σεπτέμβριο ξεπερνά συνολικά τα 21.400.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο, χωρίς καμία απολύτως αιτιολόγηση από πλευράς κυβέρνησης, το ΥΠΕΝ είχε μειώσει την επιδότηση σε 10 €/MWh, και μάλιστα σε έναν μήνα κατά τον οποίο η κατανάλωση είναι αυξημένη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Μειωμένες τιμές

Με βάση τα τιμολόγια που είχαν ανακοινώσει οι πάροχοι τις προηγούμενες ημέρες παρατηρείται ότι προφανώς για όσες εταιρίες τα διατήρησαν αμετάβλητα οι τελικές τιμές για τους καταναλωτές θα είναι μειωμένες. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η ΔΕΗ (που έχει μερίδιο αγοράς άνω του 60%), στην οποία η τελική τιμή θα είναι μειωμένη από 0,145 σε 0,140 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Συνολικά, από τους 10 παρόχους, για τους έξι οι τελικές τιμές είναι αυξημένες και για τους τέσσερις οι τελικές τιμές για τους καταναλωτές είναι μειωμένες.

Αγνωστο, πάντως, παραμένει τι μέλλει γενέσθαι τους επόμενους μήνες, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση πιέζει για την κατάργηση των οριζόντιων μέτρων στήριξης προς τα νοικοκυριά και ζητά αυτά να είναι περισσότερο στοχευμένα προς τους πιο ευάλωτους, άποψη που ενστερνίζεται και ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης. Η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες εβδομάδες, ενώ ενδέχεται να αποτελέσει και ένα από τα μέτρα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα