Τραπεζική ασυδοσία; Κάν’ το όπως το Βέλγιο

Η κυβέρνηση εξέδωσε λαϊκό ομόλογο για νοικοκυριά και μικροεπενδυτές, καθώς οι τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια δανεισμού, αλλά όχι και αυτά των καταθέσεων

➜ Τελικά, φαίνεται πως υπάρχουν τρόποι -εάν υπάρχει βέβαια η πολιτική βούληση- για να… συνετιστούν οι ανεξέλεγκτες τράπεζες! Στο λαϊκό ομόλογο κατέφυγε, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, το Βέλγιο, σε μια προσπάθεια να τονώσει νοικοκυριά και μικροεπενδυτές, καθώς οι τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια δανεισμού αλλά όχι και τα επιτόκια καταθέσεων.

➜ Η έκδοση του λαϊκού ομολόγου στο Βέλγιο ήταν άκρως επιτυχημένη, με το κράτος να αντλεί το ποσό-ρεκόρ των 21,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις βελγικές Αρχές, περισσότεροι από 600.000 μικροεπενδυτές συμμετείχαν στη δημοπρασία ομολόγου, λήξης το 2024, με το κουπόνι να καθορίζεται στο 3,3%.

➜ Η κλίμακα της ζήτησης για το ομόλογο ήταν «ένα σαφές μήνυμα για τις τράπεζες» δήλωσε στο Reuters ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Βίνσεντ φαν Πέτεγκεμ, προσθέτοντας ότι δεν περίμενε ποτέ ότι η πώληση θα αποδεικνυόταν τόσο δημοφιλής. «Οι αποταμιευτές δίνουν ένα μήνυμα στις τράπεζές τους: “Περιμένουμε υψηλότερη απόδοση από αυτήν που προσφέρετε σήμερα στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Ζητάμε τουλάχιστον τον ίδιο σεβασμό που έχετε εσείς για τους μετόχους σας”» δήλωσε και πρόσθεσε: «Η έκδοση αποσκοπεί στην τόνωση του ανταγωνισμού ανάμεσα στις τράπεζες, οι οποίες πρέπει να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αποταμιευτών».

➜ Το πρόβλημα στο Βέλγιο, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης συνίσταται στο γεγονός ότι οι τράπεζες αποφεύγουν να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων, παρά τις διαδοχικές αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού. Αποτέλεσμα είναι, εν μέσω πληθωρισμού, τα επιτόκια καταθέσεων να παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά.

➜ Ετσι, οι καταθέτες αναζητούν άλλες πιο προσοδοφόρες επενδύσεις, όπως για παράδειγμα τα κρατικά ομόλογα, σε μια προσπάθεια να «θωρακίσουν» τις αποταμιεύσεις τους έναντι των ανατιμήσεων.

➜ «Οι Βέλγοι έχουν μεγάλες αποταμιεύσεις στην τράπεζα. Πρέπει αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν με ελαφρώς πιο παραγωγικό τρόπο» διευκρίνισε ο Βέλγος υπουργός. Στον αρχικό προγραμματισμό των Βρυξελλών, το «λαϊκό ομόλογο» δεν θα ξεπερνούσε τα 250.000.000 ευρώ. Ωστόσο, η απρόσμενη συμμετοχή των Βέλγων πολλαπλασίασε το τελικό ύψος της δημοπρασίας. Τον Δεκέμβριο, δε, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε ακόμα μία έκδοση «λαϊκού ομολόγου».

➜ Η πώληση, που ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου, είχε στόχο να πιέσει τις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων και βέβαια σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη προσπάθεια χρηματοδότησης από τα νοικοκυριά στην ιστορία του Βελγίου και είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη πώληση λαϊκού ομολόγου στην Ευρώπη.

➜ Ισοδυναμεί περίπου με το 5% των βελγικών καταθέσεων, ξεπερνά τα 5,7 δισ. ευρώ, που συγκεντρώθηκαν από τους αποταμιευτές στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης το 2011, και ξεπερνά τα 18 δισ. ευρώ, που συγκέντρωσε η Ιταλία από τους αποταμιευτές νωρίτερα φέτος.

➜ Ο Ζαν Ντεμπού, διευθυντής του οργανισμού χρέους, δήλωσε ότι η υψηλή ζήτηση οδήγησε σε κατάρρευση των συστημάτων πληροφορικής κατά τη διάρκεια της πώλησης.«Κάποια στιγμή είχαμε μία εγγραφή ανά δευτερόλεπτο, ποσοστό που συναντάς μόνο στην Amazon!»

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα