Κοροϊδία! Ερχονται μέχρι να ξαναφύγουν οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα

Η κυβέρνηση νομοθετεί την επαναφορά των τριετιών υπό αίρεση, μέσω τροπολογίας που κατέθεσε στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι «από την 1η/1/2027, αν το ποσοστό της ανεργίας υπερβεί το 10%, και μέχρι να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%, αναστέλλεται αυτοδικαίως η ισχύς των διατάξεων. Για την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του εθνικού ποσοστού ανεργίας των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων, όπως αυτός αποτυπώνεται στην Ερευνα Εργατικού Δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής».

Κατά τα λοιπά, η διάταξη ορίζει πως από την 1η/1/2024 αίρεται η αναστολή της ισχύος διατάξεων νόμων, κανονιστικών πράξεων, συλλογικών συμβάσεων ή διαιτητικών αποφάσεων, οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως το επίδομα πολυετίας, το επίδομα χρόνου εργασίας, το επίδομα τριετίας και το επίδομα πενταετίας.

Ειδικότερα:

A) Η προϋπηρεσία κάθε εργαζομένου που είχε προσληφθεί πριν από την 14η/2/2012, όπως η προϋπηρεσία αυτή είχε διαμορφωθεί τη 14η/2/2012, οπότε ανεστάλη η συμπλήρωσή της, συνεχίζει να συμπληρώνεται μετά την 1η/1/2024.

B) Η προϋπηρεσία κάθε εργαζομένου που προσλήφθηκε μετά τη 14η/2/2012 αρχίζει να συμπληρώνεται μετά την 1η/1/2024.

Για την προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας σε όσους εργαζομένους αμείβονται με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο, ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιοδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα πριν από τη 14η/2/2012 και μετά την 1η/1/2024.

Η προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας καθορίζεται ως εξής:

Α) Για τους υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά σε ποσοστό 30% για προϋπηρεσία εννιά ετών και άνω.

Β) Για τους εργατοτεχνίτες με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

Αν οι καταβαλλόμενες τακτικές αποδοχές είναι υπέρτερες των νόμιμων αποδοχών, οι αυξήσεις, οι προσαυξήσεις και τα ποσά εν γένει που προκύπτουν από την εφαρμογή των διατάξεων συμψηφίζονται με τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ καταβαλλόμενων και νόμιμων αποδοχών, με την καταβολή της οποίας εξοφλούνται ολοσχερώς ή μερικώς.

Επομένως, η πολυδιαφημισμένη επαναφορά των τριετιών γίνεται με τρόπο τέτοιο ώστε χάνονται 11 χρόνια προϋπηρεσίας τόσο για τους παλιούς όσο και για τους νέους εργαζομένους. Οι μεν πρώτοι μπορεί να δικαιούνται της προσαύξησης ακόμη και στους πρώτους μήνες του 2024, εφόσον συμπληρώνουν τριετία με βάση και την προηγούμενη προϋπηρεσία τους. Οι δε δεύτεροι θα πρέπει να περιμένουν τρία χρόνια, έως τον Ιανουάριο του 2027. Ομως, και στις δύο περιπτώσεις η επαναφορά των τριετιών ενδέχεται να καταργηθεί εκ νέου, εφόσον η ανεργία αρχίσει πάλι να αυξάνεται.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα