Eurogroup: Στο επίκεντρο ο πόλεμος

Συναγερμός έχει σημάνει στην ευρωπαϊκή οικονομία για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Συναγερμός έχει σημάνει στην ευρωπαϊκή οικονομία για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις του πολέμου στο Ισραήλ, καθώς μια γενικευμένη σύρραξη θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικό κόστος στη Γηραιά Ηπειρο.

Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο αναλύθηκε διεξοδικά χθες, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στο οποίο συμμετείχε και ο Ελληνας υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και σήμερα στη συνεδρίαση του Ecofin, μαζί με τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο του Eurogroup βρέθηκε για μια ακόμα φορά το «καυτό» θέμα του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο επιστρέφει από το 2024, ωστόσο μέχρι στιγμής η Κομισιόν δεν έχει καταλήξει στις διαβουλεύσεις με το κάθε κράτος-μέλος και στους στόχους που θα τεθούν με το νέο έτος. Η χώρα μας θα πρέπει να συμφωνήσει με τους θεσμούς το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα επιτυγχάνει στο εξής, προκειμένου το χρέος να βαίνει μειούμενο και να διατηρήσει τον χαρακτηρισμό «βιώσιμο». Ωστόσο, ήδη η Ελλάδα έχει υπολογίσει πως τα επόμενα χρόνια τα πρωτογενή πλεονάσματα θα κινούνται στην περιοχή του 2%-2,2% του ΑΕΠ, καθώς το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως εκεί θα τεθεί ο πήχης των δανειστών.

Χάσμα Βορρά – Νότου

Σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει το χάσμα ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου. Το «μπλοκ» των Βορείων, με καθοδηγητή τη Γερμανία, ζητά αυστηρό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής, την ώρα μάλιστα που το Βερολίνο «φλερτάρει» με την ύφεση.

Η συνεδρίαση του Eurogroup πραγματοποιήθηκε χθες, παρουσία και της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γιέλεν, με φόντο τον Διατλαντικό Οικονομικό Διάλογο, που είχε συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, ενώ συζητήθηκαν και τα αποτελέσματα της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ που διεξήχθη στο Μαρακές.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου σημείωσε πως «η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνθηκε λίγο το δεύτερο τρίμηνο του 2023, αλλά εξακολουθεί να είναι ανθεκτική. Οι οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ τα πήγαν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Μέχρι τώρα, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού μπορούμε να δούμε τους κλονισμούς να τροφοδοτούνται σταδιακά, με την τρέχουσα πτώση της ανάπτυξης στην Ευρώπη και φυσικά με άλλες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, παραμένουμε βέβαιοι ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί το 2024».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα