Ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ εντός τριετίας

Τσακλόγλου: Εχουν γίνει άλματα, αυτή τη στιγμή ο οργανισμός «τρέχει» δύο μεγάλα πρότζεκτ, χρηματοδοτημένα από κοινοτικούς πόρους

Η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του ΕΦΚΑ αποτελεί τον κυριότερο στόχο της διοίκησης του φορέα και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τον αρμόδιο υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου να υποστηρίζει πως ο οργανισμός «έχει κάνει άλματα από την προηγούμενη τετραετία, γι’ αυτό καταφέραμε να επιλύσουμε το πρόβλημα των εκκρεμών κύριων συντάξεων».

Οπως σημειώνει, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης «τρέχει» αυτή τη στιγμή δύο μεγάλα πρότζεκτ, χρηματοδοτημένα από κοινοτικούς πόρους: «Το ένα αφορά ένα καινούργιο και ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει επικοινωνία μεταξύ 88 διαφορετικών πληροφοριακών συστημάτων για να βγουν οι συντάξεις. Το δεύτερο αφορά την ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ. Απαξ και γίνουν αυτά τα δύο, τότε πραγματικά αυτό που λέγαμε τόσα χρόνια, ότι με το πάτημα ενός κουμπιού θα εκδίδεται η σύνταξη, θα γίνει σε μεγάλο βαθμό πραγματικότητα και θα είναι πολύ γρηγορότερη η διαδικασία. Τα δύο έργα έχουν ορίζοντα 3ετίας και έχουν ήδη ξεκινήσει».

Αναφερόμενος στη διάταξη που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή τον επόμενο μήνα για την εκκαθάριση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, ο υφυπουργός τονίζει: «Για να πάρει κάποιος την επικουρική σύνταξή του θα πρέπει πρώτα να εκδοθεί η κύρια σύνταξη.

Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει ενοποίηση των κανόνων μεταξύ των πρώην Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, κάτι που σκοπεύουμε να κάνουμε μέσα στο επόμενο έτος. Πλέον, με την ενοποίηση, όσοι παίρνουν την κύρια σύνταξή τους και έχουν και 15 χρόνια επικουρικής ασφάλισης θα μπορούν να πάρουν αμέσως τις συντάξεις τους. Υπολογίζουμε ότι λίγο λιγότερο από 15.000 συντάξεις σχεδόν αποκλειστικά του Δημοσίου θα μπορούν να εκκαθαριστούν αυτόματα μόλις ψηφιστεί αυτή η ρύθμιση».

Αλλαγές

Ο κ. Τσακλόγλου εξήγησε πώς θα γίνουν οι αλλαγές για τους εργαζόμενους συνταξιούχους: «Δεν θα υπάρχει καμία περικοπή στη σύνταξη και θα επιβάλλεται ένας πόρος πάνω στα εισοδήματα, είτε από μισθωτή εργασία είτε από αυτοαπασχόληση. Αν πρόκειται για μισθωτή εργασία, ο μη ανταποδοτικός πόρος θα είναι ύψους 10% επί των επιπρόσθετων εισοδημάτων για μισθωτούς ή το μισό από αυτό που πληρώνουμε για σύνταξη κύριας ασφάλισης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανάλογα με την ασφαλιστική κλάση την οποία έχουν επιλέξει».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι είναι λίγο πάνω από 32.000. «Εκτίμησή μου είναι ότι το νούμερο αυτό θα αυξηθεί πολύ. Οταν η περικοπή μειώθηκε από το 60% στο 30%, ο αριθμός των απασχολούμενων συνταξιούχων υπερπενταπλασιάστηκε. Οπότε, η εκτίμησή μας είναι ότι θα έχουμε σημαντική αύξηση των εργαζόμενων συνταξιούχων, αν και τα σχετικά νούμερα είναι μάλλον μικρά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες» υπογράμμισε ο υφυπουργός.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα