Επικοινωνιακά κόλπα με τις πολυεθνικές!

Το υπουργείο Ανάπτυξης προανήγγειλε νέα πρόστιμα, την ώρα που ο Σκρέκας με «ευχολόγια» ζητεί διόρθωση τιμών στα ακριβά προϊόντα

Στην προαναγγελία επιβολής προστίμων και σε άλλους πολυεθνικούς κολοσσούς προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης, λίγες ημέρες μετά τα «ραβασάκια» προς την ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ και την ΕΛΑΪΣ UNILEVER HELLAS A.E., ύψους 1.000.000 ευρώ στην καθεμία. Ωστόσο, όπως αποκάλυψε η «δημοκρατία», τα ποσά αυτά είναι υποπολλαπλάσια των τεράστιων κερδών που αποκομίζουν οι δύο εταιρίες κάθε χρόνο.

Επιπλέον, οι καταναλωτές αναμένουν σε πρακτικό επίπεδο οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να δώσουν λύση, δηλαδή μειώσεις τιμών και όχι επικοινωνιακά κόλπα. Προς το παρόν ο υπουργός κ. Σκρέκας αρκείται να δηλώσει ότι «οι εταιρίες πρέπει να μειώσουν και να διορθώσουν τις τιμές των προϊόντων που βρέθηκαν να παραβιάζουν τον νόμο για την αισχροκέρδεια άμεσα. Οι εταιρίες οφείλουν να μειώσουν άμεσα τιμές στο ράφι», όμως αυτό θα πρέπει να γίνει όντως άμεσα.

Το υπουργείο Ανάπτυξης συνεχίζει τους ελέγχους κατά της αισχροκέρδειας και πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθούν πρόστιμα για έως και πέντε πολυεθνικές εταιρίες οι οποίες παραβιάζουν τη νομοθεσία. Παράλληλα, εκφράζεται ικανοποίηση για το γεγονός ότι συνολικά έχουν ενταχθεί 598 κωδικοί προϊόντων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία Μόνιμη Μείωση Τιμής. Αφορούν 30 κατηγορίες προϊόντων και συμμετέχουν περίπου 50 εταιρίες.

Ο αρχικός στόχος του υπουργείου για 500 κωδικούς στα ράφια των σούπερ μάρκετ με μείωση κατά 5% ή και παραπάνω για τουλάχιστον έξι μήνες ξεπεράστηκε πολύ σύντομα, ωστόσο ο συνολικός αριθμός των κωδικών προϊόντων ξεπερνά τους 20.000, επομένως δεν είναι τίποτε άλλο παρά σταγόνα στον ωκεανό. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, «προχωρούμε σε τρεις άξονες για να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό. Ο πρώτος έχει να κάνει με ελέγχους στην αγορά, πάταξη της αισχροκέρδειας με την επιβολή προστίμων. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την τόνωση του ανταγωνισμού μέσα από τις πρωτοβουλίες, “καλάθι του νοικοκυριού”, αλλά και μόνιμη μείωσης τιμής προϊόντων στα ράφια, και ο τρίτος έχει να κάνει με την ενδυνάμωση του καταναλωτή».

Για τα πρόστιμα στις πολυεθνικές και για το εάν τελικά θα πέσουν οι τιμές στα ράφια, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε: «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει επιβάλει πρόστιμα σε μεγάλες εταιρίες, δεύτερον, έχουμε ψηφίσει έναν τέτοιο νόμο που να προβλέπει αυτά τα πρόστιμα. Τρίτον, οι εταιρίες έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα πρόστιμα και, αν τα πληρώσουν μέσα σε 20 μέρες, έχουν και μία έκπτωση. Υπάρχουν εταιρίες που πλήρωσαν τα πρόστιμα και άλλες εταιρίες που θα βρουν την τύχη τους στα δικαστήρια».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα