Μόνο τεμπέληδες δεν είναι οι Eλληνες

Έρευνα αποκαλύπτει ότι εργάζονται πιο σκληρά από όλους τους Ευρωπαίους – Στα 657 δισ. ευρώ το συνολικό χρέος της χώρας

Αρκετά περισσότερο σε σχέση με τους εργαζομένους των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δουλεύουν κατά μέσον όρο οι Έλληνες, μισθωτοί και μη. Αυτό προκύπτει από έρευνα του γαλλικού Ινστιτούτου Rexecode, βάσει της οποίας ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος απασχολείται σχεδόν 2.000 ώρες τον χρόνο, έναντι 1.679 ωρών που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Συγκεκριμένα, οι Έλληνας μισθωτοί δουλεύουν πάνω από 1.900 ώρες τον χρόνο, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στις 1.792 ώρες. Όσον αφορά τους μη μισθωτούς, εργάζονται σχεδόν 2.400 ώρες τον χρόνο στη χώρα μας, με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσον όρο να μην υπερβαίνει τις 2.200 ώρες εργασίας. Περισσότερες ώρες από τους Έλληνας δουλεύουν μόνο οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι, ενώ κάτω από 1.600 ώρες τον χρόνο δουλεύουν οι Ολλανδοί, οι Δανοί, οι Φινλανδοί, οι Σουηδοί, οι Αυστριακοί και οι Γερμανοί. Μία ακόμα διεθνής έρευνα, λοιπόν, καταρρίπτει τον μύθο περί «τεμπέληδων» Ελλήνων.

Τι χρωστά η χώρα

Την ίδια στιγμή, το συνολικό χρέος της Ελλάδας φτάνει τα 657 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη UBS. Από αυτά, το 64% αφορά το κρατικό χρέος (422 δισ. ευρώ), ενώ το υπόλοιπο είναι ιδιωτικό χρέος. Σύμφωνα με την ανάλυση του ελβετικού οίκου για τα χρέη των χωρών της ευρωζώνης, το συνολικό χρέος της Ελλάδας ισοδυναμεί με το 305,8% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα χρέους της χώρας είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο, καθώς το υψηλό δημόσιο χρέος αντισταθμίζεται από τη χαμηλή επιβάρυνση του ιδιωτικού τομέα για δανεισμό κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Συγκεκριμένα, το δημόσιο χρέος ανέρχεται πλέον στο 166,5% του ΑΕΠ, σημειώνοντας σημαντική πτώση από το 209,8% του ΑΕΠ που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2021. Αντίστοιχα, το χρέος των νοικοκυριών μειώθηκε στο 43% του ΑΕΠ, το μη χρηματοοικονομικό εταιρικό χρέος στο 53,6% του ΑΕΠ και το χρέος των χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων στο 12,7% του ΑΕΠ. Το χρέος του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριά και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις) αντιπροσωπεύει πλέον το 96,6% του ΑΕΠ (από 129,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2021). Το χρέος των νοικοκυριών μειώθηκε στο 43% του ΑΕΠ, το μη χρηματοοικονομικό εταιρικό χρέος στο 53,6% του ΑΕΠ και το χρέος των χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων στο 12,7% του ΑΕΠ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα