Τα μέτρα του ΥΠΟΙΚ για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Τέλος στα μετρητά βάζει το οικονομικό επιτελείο. Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές και οι πληρωμές

Τέλος στα μετρητά βάζει το οικονομικό επιτελείο από τις αρχές του έτους, ενώ όλες οι συναλλαγές των επιχειρήσεων θα γίνονται ηλεκτρονικά, με τη φιλοδοξία να αποκαλυφθεί το μαύρο χρήμα.

Στόχος όλων αυτών των αλλαγών δεν είναι άλλος από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την ταυτόχρονη αύξηση των δημόσιων εσόδων, που εκτιμάται από το υπουργείο Οικονομικών ότι μπορεί να ανέλθει σε 3 δισ. ευρώ ετησίως σε μόνιμη βάση. Ειδικότερα, οι βασικές παρεμβάσεις είναι οι εξής:

1. Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές
Μέσα στο 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές, μια διαδικασία που διαφημίζεται εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις, αλλά ουδέποτε έχει εφαρμοστεί. Με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η εφαρμογή του θα αρχίσει την 1η Μαρτίου του 2024.

2. Κλειδωμένες και προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ
Ακόμη μία δομική αλλαγή αφορά τις «κλειδωμένες» από την ΑΑΔΕ δηλώσεις ΦΠΑ, τις οποίες και θα υποβάλλουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αλλά και αυτά που έχουν δηλώσει οι αξιωματούχοι της ΑΑΔΕ, τα έσοδα που θα υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν θα μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Αντίστοιχα, τα έξοδα που θα υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Βάσει της απόφασης, που φέρει την υπογραφή του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα διαβιβάζονται υποχρεωτικά στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA όλα τα δεδομένα των λογιστικών βιβλίων, των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, των φορολογικών μνημών και των αρχείων που δημιουργούν οι φορολογικοί ηλεκτρονικοί μηχανισμοί.

3. Υποχρεωτική πλέον και η αναγραφή QR code στα τιμολόγια
Από 1/1/2024 όλα τα τιμολόγια που εκδίδονται από πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν σήμανση QR Code. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να διαβιβάζονται αυτόματα και όχι αργότερα μέσα στην ημέρα, διαφορετικά το QR Code δεν θα έχει τα απαραίτητα στοιχεία.

4. Υποχρεωτικό το σύστημα IRIS Ακόμη μία καινοτόμος αλλαγή είναι ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι τηρούν επαγγελματικό λογαριασμό θα δέχονται υποχρεωτικά πληρωμές μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών (IRIS). Η συγκεκριμένη υποχρέωση έρχεται πιο μπροστά κατά 11 μήνες, αφού ο αρχικός σχεδιασμός την τοποθετούσε την 1η Δεκεμβρίου του 2024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS γίνονται άμεσα από το κινητό των καταναλωτών χωρίς καμία προμήθεια για συναλλαγές έως 500 ευρώ. Αντίστοιχα, αν υπάρχουν πληρωμές με μετρητά, με ποσά άνω των 500 ευρώ, θα επιβάλλεται πρόστιμο διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής, δηλαδή για μια πληρωμή 600 ευρώ με μετρητά το πρόστιμο θα είναι 1.200 ευρώ.

Οι καταναλωτές, εφόσον έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS στο mobile banking, θα μπορούν να κάνουν τις πληρωμές τους μέσα σε δευτερόλεπτα πληκτρολογώντας τον ΑΦΜ ή το κινητό τηλέφωνο του επαγγελματία, στοιχεία τα οποία μπορούν για λόγους διευκόλυνσης να παρέχονται υπό μορφή QR Code προς σάρωση. Η αναγραφή του QR Code για πληρωμές IRIS θα αποτυπώνεται στο σώμα της απόδειξης που εκδίδεται, ώστε η έκδοσή της να προηγείται της πληρωμής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα