Επίδομα για θέρμανση με ηλεκτρισμό

Από το μέτρο θα ωφεληθούν περίπου 1.200.000 καταναλωτές και θα χορηγηθεί για το 1ο τρίμηνο του 2024

Τις αιτήσεις τους για την έκτακτη ενίσχυση θέρμανσης με ηλεκτρισμό έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν οι δικαιούχοι, καθώς άνοιξε χθες η σχετική πλατφόρμα, ύστερα από την υπογραφή της απαιτούμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Το επίδομα θα χορηγηθεί για ένα τρίμηνο, συγκεκριμένα για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου 2024, στα νοικοκυριά που θα θερμανθούν τον χειμώνα με τη χρήση ηλεκτρικής συσκευής (κλιματιστικό, θερμάστρα, αντλίες θερμότητας).

Η έκτακτη ενίσχυση κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ για όλη την περίοδο εφαρμογής του μέτρου και χορηγείται σε έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό, ο οποίος εκδίδεται από τον εκάστοτε προμηθευτή. Για τη χορήγησή της αξιοποιούνται δεδομένα που αφορούν τους ταχυδρομικούς κώδικες, τους δήμους και τους οικισμούς της χώρας. Πρόκειται για τις βαθμοημέρες, που αποτελούν δείκτη για τη δριμύτητα του κλίματος μιας περιοχής και χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό των φορτίων θέρμανσης ενός κτιρίου και της απαιτούμενης κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανσή του. Εκτιμάται ότι από το μέτρο θα ωφεληθούν περίπου 1.200.000 καταναλωτές. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως τις 19 Ιανουαρίου, μέσω εφαρμογής στο myAADE. Κατά την υποβολή του αιτήματος δηλώνουν τον αριθμό παροχής που αντιστοιχεί στην κύρια κατοικία τους, ενώ η εν λόγω δήλωση δεν δύναται να μεταβληθεί εντός του χρονικού διαστήματος παροχής της έκτακτης ενίσχυσης.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια:

α. Εισοδηματικά:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, να ανέρχεται σε: 1) έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει, 2) έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο και 3) έως 29.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, μετά το πρώτο.

Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2022. Επιπλέον, εφόσον πρόκειται για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων τέκνων δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 80.000 ευρώ.

β. Ακίνητης περιουσίας:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ για άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και αντιστοίχως το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα