Εμπορικές μισθώσεις: Πλαφόν 3% και το 2024

Αντίδραση ΠΟΜΙΔΑ στη νέα παράταση του υπ. Οικονομικών. Υποστηρίζει ότι πλήττεται η μικρή και η μεσαία ιδιοκτησία

Την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων έφερε η διάταξη που περιλήφθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία παρατείνεται και για το 2024 το πλαφόν 3% στις αυξήσεις των εμπορικών μισθωμάτων της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας, ακόμη και στα διατηρητέα ακίνητα, για τα οποία υφίσταται συνταγματική υποχρέωση προστασίας τους.

Όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, ακόμη μία φορά εξαιρούνται ρητά οι μισθώσεις με εκμισθωτή: α) Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, β) εταιρίες που ανήκουν σε Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων, γ) επιχειρήσεις εκμετάλλευσης εμπορικού κέντρου, επιφανείας τουλάχιστον 15.000 τ.μ., και δ) εταιρίες που ανήκουν κατά 100% στο Δημόσιο και θυγατρικές εταιρίες τους.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η ρύθμιση στρέφεται εναντίον της μικρής και της μεσαίας ιδιοκτησίας, μονομερώς και χωρίς κανένα αντίβαρο υπέρ της, όπως η αναγκαία πλέον μείωση της φορολογίας των μισθωμάτων, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τη μεγάλη ιδιοκτησία και το Δημόσιο!

«Το ακόμη όμως πλέον επικίνδυνο είναι ότι, ιστορικά, στο χρονικό βάθος τέτοιων μέτρων αναγκαστικής δέσμευσης του ύψους των μισθωμάτων προστίθεται μοιραία και η αναγκαστική παράταση της διάρκειας των μισθώσεων αυτών… Ο συνδυασμός των δύο αυτών μέτρων αποτελεί το επάρατο “ενοικιοστάσιο”, που ίσχυσε επί δεκαετίες στη χώρα μας εξαιτίας της Μικρασιατικής Καταστροφής και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που κατέστρεψε και ερείπωσε κυριολεκτικά το παλαιότερο κτιριακό δυναμικό της χώρας μας επί δεκαετίες…» αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ.

Μάλιστα, προσθέτει ότι «η παρέμβαση αυτή ξεκίνησε το 2021, όταν ο πληθωρισμός είχε υπερβεί το 10%. Σήμερα, που έχει υποχωρήσει στα επίπεδα περί το 3%, δεν υφίσταται πλέον λόγος συνέχισης της επιβολής του, και αυτό παρά μόνον η ικανοποίηση συντεχνιακών αιτημάτων, σε βάρος της περιουσίας της μικρής και της μεσαίας ιδιοκτησίας της χώρας μας».

Σε απόγνωση οι εκμισθωτές

«Το μέτρο αυτό, χωρίς κανένα αντίβαρο υπέρ των θυμάτων του, σε προσωπική βάση φέρνει σε απόγνωση σημαντικό αριθμό εκμισθωτών» αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, επισημαίνοντας ότι «από τα ποσά των μισθωμάτων που εισπράττουν υποχρεούνται να καλύψουν τον βαρύτατο φόρο εισοδήματος, του οποίου δεν άλλαξε στο παραμικρό η “δημευτική” κυριολεκτικά κλίμακα ενοικίων, που φθάνει έως το 45% χωρίς αφορολόγητο, τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος αυξήθηκε δραματικά για όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία άνω των 400.000 ευρώ, τις δανειακές υποχρεώσεις όσων αγωνίζονται να είναι συνεπείς σε αυτές, παρότι αυξήθηκαν σημαντικά τα επιτόκια το τελευταίο διάστημα, και την πολυδάπανη επερχόμενη, υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων τους, επί ποινή εξαέρωσης της αξίας τους. Αντίθετα, για την πλευρά των ευνοουμένων από τη ρύθμιση αυτή επαγγελματιών έχει ληφθεί και λαμβάνεται σωρεία πλουσιοπάροχων μέτρων ενίσχυσής τους».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα