Μητσοτάκης: Θλιβερή παραδοχή της ακρίβειας!

Στο χθεσινό μήνυμά του ομολόγησε πως για τουλάχιστον δύο χρόνια λειτουργεί ως παρακολουθητής της αισχροκέρδειας εις βάρος χιλιάδων καταναλωτών

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευθυγραμμίστηκε για πρώτη φορά και με τόσο μεγάλη ένταση με το κοινό αίσθημα, παραδεχόμενος πως είναι πρωθυπουργός μπανανίας και όχι χώρας του δυτικού κόσμου.

Οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου μπορεί να συμβούλευσαν τον πρωθυπουργό να εμφανιστεί με ύφος αυστηρό, μοιράζοντας τελεσίγραφα και τραβώντας μια κόκκινη γραμμή με το παρελθόν, ωστόσο ο ίδιος στο μήνυμά του παραδέχθηκε πως για τουλάχιστον δύο χρόνια λειτουργεί ως παρακολουθητής της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας εις βάρος χιλιάδων καταναλωτών.

Στις δύο παρεμβάσεις που έκανε ο πρωθυπουργός των μεγάλων υποσχέσεων είπε πολλά, όμως απέφυγε να δώσει απάντηση σε μια κρίσιμη ερώτηση: αφού μπορούσε να πάρει μέτρα και να επιφέρει μείωση των τιμών, γιατί άφησε τα νοικοκυριά να στενάζουν και τους… αισχρούς κυνηγούς του κέρδους να πλουτίζουν εις βάρος του λαού; Οσο και αν ο πρωθυπουργός απολαμβάνει πρωτόγνωρη ασυλία από το μιντιακό και το οικονομικό σύστημα, δεν μπορεί να τοποθετείται και να εξαγγέλλει μέτρα λες και δεν κυβερνά τη χώρα εδώ και πέντε χρόνια.

Σκληρό ύφος

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να εμφανιστεί χθες με ιδιαίτερα σκληρό ύφος έναντι όσων κερδοσκοπούν εις βάρος της κοινωνίας, και ως «τιμωρός» του πληθωρισμού της απληστίας. Μάλιστα, στην προσπάθειά του να αποδείξει πως δεν είναι δέσμιος συμφερόντων, όπως τον κατηγορούν οι αντίπαλοί του, έστειλε μήνυμα προς τις πολυεθνικές εταιρίες, λέγοντας πως δεν θα γίνουν ανεκτές κινήσεις από πλευράς τους που θα καταπατούν τις αρχές του ανταγωνισμού.

«Εχουμε το απαράδεκτο φαινόμενο προϊόντα πολυεθνικών εταιριών να πωλούνται πολύ ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτό προφανώς είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται ανεκτό» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Οι παρεμβάσεις μας στοχεύουν πρωτίστως σε καθαρές τιμές τιμοκαταλόγου, περιορίζοντας τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30% και μεταφέροντας αντίστοιχα το όφελος στον καταναλωτή. Αφορούν προϊόντα ευρείας χρήσης, όπως καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν, βρεφικές πάνες, οπωροκηπευτικά» είπε ο πρωθυπουργός, κάνοντας στη συνέχεια ειδική μνεία στο βρεφικό γάλα, ανακοινώνοντας πως θα μπει ένα πλαφόν στο περιθώριο του μεικτού κέρδους, ώστε οι τιμές να προσαρμοστούν σε λογικά για την Ευρώπη επίπεδα. «Θα υπάρχει πρόνοια και για το βρεφικό γάλα, όπου είναι παντελώς αδικαιολόγητο οι τιμές στην Ελλάδα να είναι ακριβότερες από ό,τι σε άλλες χώρες».

Στην απογευματινή του συνέντευξη μάλιστα στη δημόσια τηλεόραση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «απόλυτη κυβερνητική προτεραιότητα» την ακρίβεια, επισημαίνοντας ότι οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί και ότι είναι απαράδεκτο οι πολυεθνικές να πωλούν στην Ελλάδα σε υψηλότερες τιμές από ό,τι σε άλλες χώρες, ενώ υπάρχουν συνθήκες ενιαίας αγοράς. Επανέλαβε δε ότι θα μπει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα βασικά προϊόντα.

Μάλιστα, αρνήθηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διατίμηση στις τιμές ορισμένων προϊόντων, λέγοντας πως θα φέρει σημαντικές ελλείψεις προϊόντων και επιμένοντας πως θα πείσει και θα εξηγήσει στις πολυεθνικές πως δεν μπορούν να κερδοσκοπούν. Στο ίδιο μήκος κύματος, νωρίτερα μέσα στη μέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είχε αναφέρει πως σε αρκετά προϊόντα οι εκπτώσεις είναι προϊόν τεχνητής αύξησης.


Πώς αντέδρασαν οι φορείς, σφοδρή κριτική από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Δικαιωμένοι αισθάνονται στο ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας για την παραδοχή του πρωθυπουργού ότι η ακρίβεια σαρώνει την ελληνική αγορά, καθώς εδώ και χρόνια η Ομοσπονδία είχε αναδείξει την αισχροκέρδεια και την κερδοσκοπία στην αγορά.

«Οταν το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας φώναζε για όλα αυτά που συμβαίνουν στην αγορά μας, έλεγε ο τέως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κύριος Αδωνις Γεωργιάδης πως δεν υπάρχει αισχροκέρδεια, κερδοσκοπία και ακρίβεια στην Ελλάδα και να μην είμαστε μίζεροι» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης σημείωσε πως τα τέσσερα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν μπορεί να περιορίζουν τις αυξήσεις, αλλά συνεχίζουν να κρατούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

«Προτείνουμε οι τακτικές χειμερινές εκπτώσεις να επεκταθούν στον κλάδο των επιχειρήσεων τροφίμων με μεγαλύτερη συμμετοχή των σούπερ μάρκετ για να καταπολεμηθεί η ακρίβεια και να περιοριστεί ο πληθωρισμός κατά μία μονάδα» σημείωσε ο κ. Κορκίδης. Αντιδράσεις υπήρξαν και από τα πολιτικά κόμματα, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη να επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε χθες ότι τόσο καιρό η ακρίβεια δεν είναι εισαγόμενη, αλλά δική του.

«Ο πρωθυπουργός έρχεται τώρα και λέει “εντάξει, αρκετά κλέψατε τους Ελληνες, κλέψτε τους λίγο λιγότερο από εδώ και πέρα”» υποστήριξε ο κ. Κασσελάκης, προαναγγέλλοντας ολοκληρωμένο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκος Ανδρουλάκης, χαρακτηρίζοντας τον κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό των σούπερ μάρκετ και τροχονόμο των συμφερόντων.


Απόλυτη δικαίωση της «δημοκρατίας» για τα κόλπα με τα εκπτωτικά τιμολόγια

Απόλυτη δικαίωση της «δημοκρατίας», που αποκάλυπτε σε πρωτοσέλιδο θέμα της στις 13/12/2023 τα κόλπα με τα τεράστια εκπτωτικά τιμολόγια, τα οποία έφταναν ακόμη και το 20% στα οπωροκηπευτικά, και χρησιμοποιούν πολλά σούπερ μάρκετ για να κερδοσκοπούν, συνιστά η χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης για τα μέτρα κατά της ακρίβειας.

Συγκεκριμένα, το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, οι προμηθευτές θα υποχρεώνονται να πωλούν οπωροκηπευτικά και κρέας στο λιανεμπόριο σε καθαρές τιμές, καθώς το πιστωτικό τιμολόγιο δεν θα ξεπερνά το 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Είναι, όμως, γεγονός πως όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση γνώριζε το πρόβλημα και το άφησε να εξελίσσεται, με αποτέλεσμα η αισχροκέρδεια στη χώρα μας να μην έχει προηγούμενο, ενώ, όπως αποδεικνύεται, μπορούσε να το ρυθμίσει. Ο ίδιος ο κ. Σκρέκας, μάλιστα, είχε αναγκαστεί να παραδεχτεί -μετά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας μας- πως γνώριζε το θέμα των τιμολογίων.

Συγκεκριμένα, η «δημοκρατία» είχε αποκαλύψει πως είναι ψευδείς πολλές από τις τιμές αγοράς των προϊόντων που αναγράφονται σε τιμολόγια τα οποία εκδίδονται μεταξύ παραγωγών και σούπερ μάρκετ, αφού στη συνέχεια εκδίδεται πιστωτικό σημείωμα στο οποίο φαίνεται ότι ο παραγωγός επιστρέφει ένα ποσό στο σούπερ μάρκετ σε μορφή έκπτωσης. Με αυτόν τον τρόπο πολλά σούπερ μάρκετ κατάφερναν όλα αυτά τα χρόνια να κρύβουν τα υπερβολικά περιθώρια κέρδους, που μπορεί να ξεπερνούσαν ακόμη και το 400% της αρχικής τιμής!

Η εφημερίδα μας είχε δημοσιεύσει, μάλιστα, και σχετικά τιμολόγια που έδειχναν συγκεκριμένα πως εάν, για παράδειγμα, η αναγραφόμενη τιμή στο τιμολόγιο είναι 0,50 ευρώ ανά κιλό, στη συνέχεια εκδίδεται ένα πιστωτικό από το σούπερ μάρκετ με το οποίο φαίνεται ότι παίρνει πίσω 0,20 ευρώ λόγω διάφορων εκπτώσεων. Δηλαδή φαίνεται πως ο παραγωγός το πουλάει τελικά 0,30 ευρώ. Ωστόσο, ως τιμή αγοράς από τα σούπερ μάρκετ φαίνεται το 0,50 ευρώ, γεγονός που αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια για δήθεν «εύλογο» κέρδος.

Πάντως, σε νέα επικοινωνία που είχε η «δημοκρατία» με παραγωγούς εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί αν θα υλοποιηθούν τα μέτρα όπως ακριβώς τα παρουσίασε η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, ανησυχούν πως τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, προκειμένου να μη χάσουν τίποτα από τα κέρδη τους, θα προχωρήσουν σε «σκληρή» καρτελική σύμπραξη για να συμπιέσουν τις τιμές του παραγωγού ακόμη περισσότερο… Αναρωτιόμαστε εάν η νέα πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Μαίρη Σαρπ θα αναλάβει κάποια δράση.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα