Άνοδο 8,8% κατέγραψαν οι οικοδομικές άδειες στη Θεσσαλονίκη

Η συνεχής ζήτηση για κατοικίες και παράλληλα το περιορισμένο, γερασμένο απόθεμα οδηγούν το άρμα της αύξησης της οικοδομικής δραστηριότητας στη Θεσσαλονίκη.

Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., πως οι οικοδομικές άδειες στην κεντρική Μακεδονία το δεκάμηνο του 2023 κατέγραψαν άνοδο 8,8%, ήτοι έφτασαν τις 3.663, με την πλειονότητα αυτών να αφορά τον νομό Θεσσαλονίκης. Η επιφάνεια παρουσίασε αύξηση κατά 22,6% ενώ ο όγκος κατά 35,5%. Η ανοδική πορεία των κατασκευών αποτυπώνεται και στην ενίσχυση, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., κατά 17,1%, στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο.

Η περίοδος της οικονομικής κρίσης, που έβαλε στον πάγο τον κατασκευαστικό κλάδο, οδήγησε στην αύξηση της μέσης ηλικίας των σπιτιών στη Θεσσαλονίκη. Το απόθεμα των κατοικιών ξεπερνά πλέον σε ηλικία τα 40 χρόνια, από τα 34 έτη που ήταν στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, το 2011, όπως διαπιστώνει η τελευταία έκθεση της Εθνικής Τράπεζας για την κατοικία στη χώρα μας. Σύμφωνα με εκπροσώπους του κατασκευαστικού κλάδου, το γερασμένο και περιορισμένο απόθεμα οδηγεί σε έντονη ζήτηση οικοπέδων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου τα αξιοποιήσιμα οικόπεδα είναι ελάχιστα, ωστόσο αποτελεί τον πλέον δημοφιλή επενδυτικό προορισμό, ενώ σημαντική κινητικότητα καταγράφεται και στα ανατολικά της πόλης, με αιχμή του δόρατος τη Θέρμη, το Νέο Ρύσιο και τον Εύοσμο, που εμφανίζει άνοδο στις νέες κατασκευές. 

Και στο Καλοχώρι, που στο παρελθόν δεν βρισκόταν στο ραντάρ των κατασκευαστών, είναι σε εξέλιξη νέες οικοδομές. Την τιμητική της σε ζητήσεις, καθώς διαθέτει πληθώρα οικοπέδων, έχει και η Ανω Πόλη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα