Νωρίτερα από ποτέ φέτος ο ΕΝΦΙΑ

Εως τα μέσα Απριλίου αναμένεται να λάβουν 7.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων τα εκκαθαριστικά για το 2024

Εως τα μέσα Απριλίου αναμένεται να έχουν πάρει στα χέρια τους οι σχεδόν 7.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ, με το υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάζεται να τα αναρτήσει νωρίτερα από κάθε άλλο έτος.

Το σχέδιο που δρομολογεί η ΑΑΔΕ για τον ΕΝΦΙΑ του 2024 προβλέπει την καταβολή του φόρου σε 11 μηνιαίες δόσεις αντί για 10, με την πληρωμή της πρώτης δόσης στο τέλος Απριλίου αντί για τέλη Μαΐου και της τελευταίας στις 28 Φεβρουαρίου 2025. Το μέτρο θα διευκολύνει τα νοικοκυριά στην εξόφληση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, καθώς ο φόρος θα «σπάσει» σε περισσότερες δόσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι περισσότερες δόσεις έχουν ενισχύσει την εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ, η οποία έχει αγγίξει το 80%, κάτι που σημαίνει πως 8 στα 10 ευρώ του φόρου ακινήτων πληρώνονται στην ώρα τους.

Φέτος οι φοροεκπτώσεις ξεκινούν από 10% για όσους είχαν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές και τους 12 μήνες του 2023, ενώ συνεχίζουν να ισχύουν τα μειωμένα εκκαθαριστικά:

• Κατά 50% για ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα.

• Κατά 100%, δηλαδή πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, για τα νοικοκυριά με τρία παιδιά και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Αξίζει να σημειωθεί πως μικρότερο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν φέτος και όσοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα με γονική παροχή ή δωρεά. Την ίδια ώρα όμως χιλιάδες φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με το 2023. Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα φτάσει «φουσκωμένος» για τους φορολογουμένους οι οποίοι το 2023:

•Απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά.

• Απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία).

• Τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα