Νέο δώρο της κυβέρνησης στους ηλεκτροπαραγωγούς

Το ΥΠΕΝ καταργεί με τροπολογία την ειδική εισφορά 5% που είχε επιβληθεί στην τιμή του φυσικού αερίου και αφορούσε ποσότητες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Ακόμα ένα απίστευτο δώρο κάνει η κυβέρνηση στις εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν αρκούν τα τεράστια οφέλη που αποκόμισαν την προηγούμενη διετία από τις πανάκριβες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, κάτι που αποδεικνύεται και από τη φορολόγηση των υπερκερδών τους, τώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καταργεί με τροπολογία την ειδική εισφορά 5% που είχε επιβληθεί στην τιμή του φυσικού αερίου και αφορούσε ποσότητες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τη στιγμή που όλοι οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης οι οποίοι επιβλήθηκαν τα χρόνια των Μνημονίων παραμένουν σε ισχύ επιβαρύνοντας τους πολίτες, η κυβέρνηση δεν χάνει χρόνο και σπεύδει να καταργήσει την έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε στις εταιρίες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ειδική εισφορά 5% επί της τιμής του φυσικού αερίου TTF επιβαρύνει τους ηλεκτροπαραγωγούς για τις ποσότητες που αγοράζουν προκειμένου να λειτουργούν τα εργοστάσιά τους και να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Με διάταξη που τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2022 επιβαλλόταν έκτακτη εισφορά 10 ευρώ/MWh στις ποσότητες φυσικού αερίου που αγόραζαν οι ηλεκτροπαραγωγοί. Τροποποιήθηκε τον Μάιο του 2023 και καθορίστηκε στο 5% της τιμής στην οποία «κλειδώνει» στον ολλανδικό κόμβο (TTF) το συμβόλαιο παράδοσης επόμενου μήνα.

Οι δύο εισφορές αποσκοπούσαν στον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου και κρίθηκε σκόπιμη η θέσπισή τους καθώς ήταν σε εξέλιξη η ενεργειακή κρίση. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση συγκέντρωνε έσοδα για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Ωστόσο, οι διεθνείς τιμές του αερίου ακολουθούν πλέον πτωτική τροχιά. Είναι ενδεικτικό ότι το συμβόλαιο στο TTF κινείται αυτή τη στιγμή στα επίπεδα των 27,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σε επίπεδα δηλαδή που καταγράφονταν πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η ειδική εισφορά έχει αντίκτυπο και στη λιανική αγορά, καθώς αυξάνει τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος.

Με την τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, καταργείται η εισφορά, επιτυγχάνεται η μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά και ενισχύεται το πλαίσιο για τη δημιουργία πιο ανταγωνιστικών προσφορών. Επίσης, θα επηρεαστούν θετικά και οι χρεώσεις των προμηθευτών προς όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, αφού δεν θα χρειάζεται να μετακυλίουν τη συγκεκριμένη εισφορά, άμεσα ή έμμεσα, σε αυτούς, βελτιώνοντας έτσι τις τελικές τιμές.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα