Τρόφιμα: Χωρίς φρένα η άνοδος των τιμών!

Ο εφιάλτης των αυξήσεων συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί αμέτοχη το ράλι της ακρίβειας που σαρώνει τα νοικοκυριά

Η άνοδος των τιμών στα τρόφιμα συνεχίζεται χωρίς φρένα, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί αμέτοχη το ράλι των ανατιμήσεων, ενώ «ξεγυμνώνονται» και οι δράσεις που έχουν αναληφθεί για τους ελέγχους στην αγορά και τα «καλάθια» των τιμών. Απόδειξη των παραπάνω είναι ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 8,3%, παραμένοντας σε πολύ υψηλά επίπεδα για περισσότερους από 20 μήνες και τροφοδοτώντας το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Ο πληθωρισμός 8,3% στην ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά οφείλεται στην αύξηση των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αβγά, ελαιόλαδο, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ – κακάο – τσάι, μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμούς φρούτων. Για ακόμα έναν μήνα δηλαδή εκτοξεύτηκαν οι τιμές σε μια σειρά από είδη πρώτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα, στο ελαιόλαδο κατά 67,4% (τον Δεκέμβριο είχε αυξηθεί 55,5%), στα λαχανικά κατά 14,4%, στα φρούτα κατά 14,2%, στο μεταλλικό νερό και στους χυμούς κατά 11,7%, στα ψάρια κατά 7,7% και στο κρέας κατά 6%. Υψηλές αυξήσεις συνέχισαν να σημειώνονται επίσης για ακόμη έναν μήνα στις τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων (12,7%), των πακέτων διακοπών (9,3%), των κινηματογράφων – θεάτρων (7,9%) και στα ασφάλιστρα υγείας (14%). Ηπιότερες ήταν οι αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων (3,6%) και των ειδών ένδυσης – υπόδησης (3,5%).

Οσον αφορά τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή, διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στο 3,1% από 3,5% τον προηγούμενο μήνα, κάτι που αποδίδεται στη μείωση των τιμών στο φυσικό αέριο κατά 60%, στα καύσιμα και τα λιπαντικά κατά 3,8% και στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 0,4%. Ωστόσο, αύξηση 1,3% καταγράφηκε τον Ιανουάριο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. προκύπτει πως υπήρξαν μεγάλες ανατιμήσεις και μέσα στον Δεκέμβριο, δηλαδή την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο (σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2023) οι τιμές του ελαιολάδου αυξήθηκαν κατά 6,8%, των λαχανικών κατά 2%, των αλλαντικών κατά 5,7%, των γιαουρτιών κατά 2,8% και των ψαριών κατά 1,2%. Από την άλλη πλευρά, καταγράφηκαν και μειώσεις σε μια σειρά τροφίμων, όπως τα ζυμαρικά (-3,3%), τα πουλερικά (-1,8%), το νωπό πλήρες γάλα (-4,4%), το γάλα με μειωμένα λιπαρά (-4,8%), τα τυριά (-1,9%) και τα νωπά φρούτα (-1,9%).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα