Ερχονται νέες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες

Τη νέα σταδιακή επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα, με την προσθήκη 2.167 νέων περιοχών, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, ενώ έως το καλοκαίρι αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διορθώσεις των τιμών σε δήμους που έχουν εγείρει ενστάσεις, μετά την τελευταία αναπροσαρμογή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, από τους 145 δήμους που έχουν υποβάλει ενστάσεις, ζητώντας επανεξέταση των αυξημένων από 1/1/2022 αντικειμενικών αξιών, έχουν εγκριθεί μόλις οι… οκτώ, καθώς οι υπόλοιπες είτε απορρίφθηκαν είτε έχουν ζητηθεί περισσότερα στοιχεία για να τεκμηριώσουν το αίτημα.

Στη λίστα των περιοχών που εγκρίθηκαν περιλαμβάνονται οι εξής δήμοι: Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Βριλησσίων, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Χαλανδρίου και Πύργου. Σε έξι δήμους -συγκεκριμένα της Αστυπάλαιας, της Γλυφάδας, της Μυκόνου, του Πειραιά, της Ρόδου και της Λέρου- ζητήθηκε να υποβάλουν συμπληρωματικά στοιχεία, προκειμένου να εξεταστεί η ένστασή τους.

Επέκταση

Η επέκταση του συστήματος αφορά 2.167 περιοχές που αντιστοιχούν μόλις στο 1,5% της επικράτειας, όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία και είναι εξαιρετικά αραιοκατοικημένες. Ενδεικτικό είναι ότι για τις μισές περιοχές είτε δεν υπάρχει κανένας κάτοικος (650 οικισμοί) είτε κατοικούν το πολύ 10 άτομα (500 οικισμοί). Σε μόλις 550 περιοχές υπό ένταξη κατοικούν περισσότεροι από 50, ενώ για 800 οικισμούς ο πληθυσμός είναι κοντά στους 50.

Ειδικά στην Αττική, η επέκταση αφορά περιοχές της Βάρκιζας και των Λεγραινών, την Αγία Μαρίνα, τον Χάρακα και το Δασκαλειό, το Πόρτο Ράφτη, τη Σαλαμίνα, τα Κύθηρα και την Αίγινα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες περιοχές στην Αχαΐα (Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος), στην Ηλεία (Κυλλήνη, Αρχαία Ολυμπία), στα Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι) και στη Φλώρινα (Αμύνταιο, Αγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη).

Η ένταξη στο σύστημα θα φέρει αυτόματα αναπροσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ, στους φόρους μεταβίβασης, στον ΤΑΠ, στα τεκμήρια διαβίωσης και στο τεκμαρτό εισόδημα και σε τέλη και εισφορές που υπολογίζονται με βάση την αντικειμενική αξία.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει και τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες από το 2025, καθώς θα ενεργοποιηθεί ο νέος αυτόματος μηχανισμός, που θα παρακολουθεί τις διακυμάνσεις στις εμπορικές τιμές και θα προσαρμόζει πάνω σε αυτές της Εφορίας.

Στην πράξη, με το νέο σύστημα η φορολογητέα αξία των ακινήτων θα αλλάζει σχεδόν κάθε χρόνο, ανάλογα με τις εξελίξεις στην κτηματαγορά, και δεν θα προσδιορίζεται, όπως σήμερα, με αποφάσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα