Ανοιξε το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ»

Σε λειτουργία από σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων – Οι επιδοτήσεις που μπορούν να διεκδικήσουν επιχειρήσεις από τους κλάδους τουρισμού, εμπορίου, υπηρεσιών και εστίασης

Σήμερα ανοίγει τελικά η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα». Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν, καθώς έχουν στη διάθεσή τους μόλις 20 ημέρες έως τις 31 Μαρτίου, που έχει οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία. Στο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 176.750.000 ευρώ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης.

  • Από τον Β. Παπακωνσταντόπουλο

Στόχος τού «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και μη κτιριακών εγκαταστάσεων υφιστάμενων επιχειρήσεων -πολύ μικρών, μικρών, μεσαίων, μεγάλων και πολύ μεγάλων- της ελληνικής επικράτειας, που δραστηριοποιούνται σε επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της εστίασης, της παραγωγής αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων, καθώς και του τουρισμού. Σύμφωνα με την προκήρυξη για την εκκίνησή του, που υπογράφηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή, άνευ ΦΠΑ) κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού και τα 250.000 ευρώ για τον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Οι δυνητικά ωφελούμενοι μπορούν να διεκδικήσουν επιδοτήσεις έως 325.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού και έως 175.000 ευρώ για το εμπόριο. Το ποσοστό ενίσχυσης για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών των επενδυτικών σχεδίων φτάνει έως και το 65%, αναλόγως του είδους της παρέμβασης (κτίρια και μη κτιριακές εγκαταστάσεις) και του μεγέθους της επιχείρησης.

Προϋπόθεση

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις να διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ και να είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής τους στην πλατφόρμα https://exoikonomoepixeiro.energy-invest.gov.gr. Ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσες (σύμφωνα με το σήμα λειτουργίας ή την υποβληθείσα γνωστοποίηση) έχουν δυναμικότητα που δεν υπερβαίνει τις 200 κλίνες.

Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση για την υλοποίηση παρεμβάσεων που αφορούν ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού κελύφους (π.χ., θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης), εξοικονόμηση ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων (αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας), αλλά και ψύξης χώρων (αντικατάσταση ψυκτών), αερισμό χώρων, ζεστό νερό χρήσης, αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού που σχετίζεται με την παραγωγική διαδικασία των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ., φούρνοι, ψυγεία) κ.ά.

Σημειώνεται ότι, για κάθε επενδυτικό σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης που θα υποβληθεί και θα επιχορηγηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, ο ελάχιστος ενεργειακός στόχος καθορίζεται ως εξής: εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 40%, μείωση εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35%, ενώ για το/α κτίριο/α ή την κτιριακή μονάδα που περιλαμβάνονται στο επενδυτικό σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης θα πρέπει να επιτυγχάνεται από την υλοποίηση του σχεδίου αναβάθμισης της ενεργειακής του/ς κατηγορίας βάσει Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης τουλάχιστον κατά δύο ενεργειακές τάξεις, σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά Β+ κλάση, όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα