Ψηφιακή ενημέρωση των δανειοληπτών

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας διαχείρισης, η οποία έχει τον έλεγχο του δανείου

Υποχρεωμένοι είναι από χθες οι servicers να θέσουν σε λειτουργία την ειδική ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης για τους δανειολήπτες για την παροχή προσωποποιημένης πληροφόρησης, που προβλέπει ο νόμος 5072/2023. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας διαχείρισης, η οποία έχει τον έλεγχο του δανείου. Στις περισσότερες εταιρίες για την εγγραφή τους οι δανειολήπτες θα χρειαστούν να έχουν διαθέσιμα κινητό τηλέφωνο, e-mail και τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet. Σε κάθε επόμενη είσοδο στην πλατφόρμα θα χρησιμοποιούν τους προσωπικούς κωδικούς που έχουν δημιουργήσει κατά την εγγραφή.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θέσπισε την υποχρέωση αυτή προκειμένου να βελτιωθεί η παροχή υπηρεσιών στους δανειολήπτες και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι δυσχέρειες στην επικοινωνία, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων. Ετσι εγκαινιάζεται μια νέα εποχή στον τρόπο παροχής των υπηρεσιών προς τους δανειολήπτες και ενισχύονται η ενημέρωση και η διαφάνεια στις συναλλαγές, καθώς όλοι οι δανειολήπτες πλέον θα μπορούν να λάβουν εξατομικευμένη ενημέρωση για το δάνειό τους, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, άμεσα, έγκυρα και χωρίς κόστος.

«Η νομοθεσία, που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2023, τίθεται σε εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση ελάχιστους μήνες αργότερα. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της και θα παρεμβαίνει όπου χρειάζεται» σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Η γενική γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση δήλωσε: «Η ορθή και άμεση ενημέρωση αποτελεί το πρώτο βήμα για την ορθολογικότερη διαχείριση των απαιτήσεων που έχουν αναλάβει και θα πρέπει να ανταποκριθούν ουσιαστικά».

Τα σημαντικότερα -κατ’ ελάχιστον- στοιχεία που περιλαμβάνονται στο ηλεκτρονικό σύστημα είναι:

α) πληροφορίες σχετικά με τα ποσά που οφείλει ο δανειολήπτης, με αναλυτική καταγραφή των ποσών που οφείλονται ως κεφάλαιο, τόκοι, προμήθειες, τυχόν άλλες χρεώσεις, καθώς και το ισχύον επιτόκιο,

β) η περιοδικότητα των δόσεων, το ύψος τους, η ημερομηνία πληρωμής κάθε δόσης, το τρέχον υπόλοιπο, καθώς και ο λογαριασμός εξυπηρέτησης της οφειλής.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα παρακολουθεί στενά την ορθή και απρόσκοπτη λειτουργία των συστημάτων αυτών, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να λαμβάνει πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των δανειοληπτών και την ενίσχυση της διαφάνειας. Η πρόσβαση στην ενημέρωση αποτελεί δικαίωμα όλων των πολιτών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα