Νέοι κανόνες για την απώλεια των ρυθμίσεων

Με τον κώδικα φορολογικής διαδικασίας θα δημιουργηθεί κεντρικό ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης των υποχρεώσεων, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση

Να εξορθολογίσει τους κανόνες που αφορούν την απώλεια των ρυθμίσεων στην Εφορία φιλοδοξεί το οικονομικό επιτελείο με τον νέο κώδικα φορολογικής διαδικασίας, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Πηγές του υπουργείου υπενθυμίζουν πως αυτό που ισχύει σήμερα (νόμος που θεσπίστηκε κατά τη μνημονιακή περίοδο) προβλέπει παράλογες και πρακτικά ανεφάρμοστες προϋποθέσεις προκειμένου ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο να μη χάσει τη ρύθμισή του. Συγκεκριμένα, θα πρέπει ο προϊστάμενος της ΔΟΥ να ελέγχει ανά πάσα στιγμή όχι μόνο εάν κάθε ρύθμιση είναι ενήμερη, αλλά και εάν έχουν υποβληθεί όλες οι δηλώσεις και δεν έχουν δημιουργηθεί νέα ληξιπρόθεσμα.

Η ρύθμιση αυτή «πέφτει», αν διαπιστωθεί η μη υποβολή δήλωσης ή μια νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή που μπορεί να προέκυψε λόγω καθυστέρησης -έστω μιας ημέρας- στην πληρωμή της. Αυτές οι άκρως αυστηρές προβλέψεις του νόμου είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες οφειλέτες να πρέπει να χάνουν τις ρυθμίσεις τους για λόγους που δεν αφορούν αυτήν καθεαυτή την έγκαιρη αποπληρωμή τους, αλλά λόγω καθυστερήσεων -συχνά λίγων ημερών ή και λίγων ωρών- τακτοποίησης άλλων φορολογικών υποχρεώσεών τους.

Σημειώνεται πως το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει την αναβίωση παλαιότερων ρυθμίσεων των 72, των 100 και των 120 δόσεων για όσους τις είχαν απολέσει. Αυτό το πλαίσιο με τον νέο νόμο αλλάζει. Δίνεται η δυνατότητα πληρωμής των παραπάνω και η τακτοποίηση των οφειλών που δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση εντός τριών μηνών, προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια της ρύθμισης και παράλληλα εισάγεται και ένας μηχανισμός έγκαιρης ειδοποίησης για επικείμενη απώλεια ρύθμισης.

Οπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές:

1. Ολες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά.

2. Εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις, θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα που δημιούργησε.

3. Εάν δεν το κάνει, η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από κάθε τοπικό προϊστάμενο ΔΟΥ.

Συνεπώς, καταλήγουν πως το νέο πλαίσιο που εισάγεται «θωρακίζει» την απρόσκοπτη αποπληρωμή των ρυθμίσεων, ενισχύει τα φορολογικά έσοδα, αυτοματοποιεί τη διαδικασία και ενισχύει τη διαφάνεια μεταξύ του οφειλέτη και της φορολογικής Αρχής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα