ΕΝΦΙΑ σε πλημμυροπαθείς!

Θεσσαλία: Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων απέστειλε εκκαθαριστικά σε πληγέντες, οι οποίοι απαλλάσσονται από την πληρωμή του φόρου, καθώς τα ακίνητά τους έχουν καταστραφεί

Ξαναχτύπησε το αθάνατο ελληνικό κράτος, με τα λάθη να διαδέχονται το ένα το άλλο. Αυτή τη φορά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων απέστειλε εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ σε πλημμυροπαθείς, οι οποίοι απαλλάσσονται από την πληρωμή του φόρου, καθώς τα ακίνητά τους έχουν καταστραφεί ή είναι ακατάλληλα για χρήση, και έριξε στους ίδιους την ευθύνη. Συγκεκριμένα, εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ έλαβαν οι κάτοικοι στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας, ωστόσο υπάρχουν αναφορές για λάθος εκκαθαριστικά και σε άλλες περιοχές του θεσσαλικού κάμπου.

Μετά τις διαμαρτυρίες κατοίκων των πληγεισών περιοχών που με έκπληξη διαπίστωσαν πως καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος του μήνα για τα σπίτια που έχουν καταστραφεί από τη θεομηνία, το… λάθος παραδέχτηκε και η ίδια η ΑΑΔΕ με ανακοίνωσή της, η οποία προσπαθεί να δικαιολογήσει το σφάλμα, και σημειώνει, εμμέσως, πως οι εν λόγω ιδιοκτήτες μάλλον δεν υπέβαλαν αίτηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στην πλατφόρμα Αρωγή (arogi.gov.gr). Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει και με βάση τις αιτήσεις απαλλαγής που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα, η ΑΑΔΕ προχώρησε συνολικά σε απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2024 σε 11.230 ΑΦΜ, για 15.706 δικαιώματα ιδιοκτησίας επί κτιρίων μετά του αναλογούντος οικοπέδου και σε 25.432 ΑΦΜ για 86.456 δικαιώματα ιδιοκτησίας επί αγροτεμαχίων.

Στην ίδια ανακοίνωση υπενθυμίζεται πως όσοι πολίτες δεν έλαβαν απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για ακίνητά τους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές από 1/7/2023 και μετά, μολονότι πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, επειδή δεν υπέβαλαν αίτηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στην πλατφόρμα Αρωγή, μπορούν να υποβάλουν αίτηση απαλλαγής στην αρμόδια ΔΟΥ της φορολογικής τους κατοικίας, προσκομίζοντας τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στην εφαρμογή «Τα Αιτήματά μου», στη διαδρομή Κεφάλαιο / Αίτηση χορήγησης μείωσης ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ.

Η διαδικασία απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται στο άρθρο 3 παρ. 6 του ν. 4223/2013, όπως αυτό τροποποιήθηκε τελευταία φορά με το άρθρο 54 του ν. 5087/2024. Μάλιστα, για την απαλλαγή, όπως αναφέρει η διάταξη, «υποβάλλεται αίτηση για το έτος εντός του οποίου επήλθε η καταστροφή στη Φορολογική Διοίκηση από τον δικαιούχο, η οποία ισχύει και για τα δύο (2) επόμενα έτη», δηλαδή συνολικά οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών έχουν απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τρία χρόνια!

Για καταστροφές από 1/7/2023 και μετά, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται: α) για τα κτίρια μετά του αναλογούντος οικοπέδου και β) για τα αγροτεμάχια και τα κτίσματα επί αυτών που βρίσκονται σε πληγείσες περιοχές και πληρούν τις προϋποθέσεις απόδειξης της επικινδυνότητας ή ακαταλληλότητας ή καταστροφής κατά περίπτωση, και είναι διαθέσιμες γι’ αυτά οι προβλεπόμενες στον νόμο βεβαιώσεις. Ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης σε καταγγελία του πριν από την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ προανήγγειλε πως θα φέρει άμεσα στη Βουλή το θέμα με την κατάθεση σχετικής ερώτησης, καθώς θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις για τα λάθη της ΑΑΔΕ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα