Αλλαγές στο έντυπο ΦΠΑ από τον Ιούλιο!

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση της ΑΑΔΕ με τις τροποποιήσεις – Ποιοι είναι οι νέοι κωδικοί που προστίθενται

Νέες αλλαγές στο έντυπο δήλωσης ΦΠΑ φέρνει η ΑΑΔΕ, με τους φορολογουμένους να βλέπουν τις τροποποιήσεις στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής από τον ερχόμενο Ιούλιο.

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, το νέο έντυπο ισχύει για δηλώσεις ΦΠΑ που αφορούν πράξεις οι οποίες πραγματοποιούνται από 1/7/2024 και στο εξής, ανεξαρτήτως του χρόνου υποβολής των δηλώσεων, για όλους τους υποκειμένους που έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης ΦΠΑ, ανεξαρτήτως του αν υποχρεούνται σε τήρηση διπλογραφικού, απλογραφικού λογιστικού συστήματος ή είναι μη υπόχρεοι τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα:

• Προστέθηκαν οι κωδικοί 308 και 338 για εκροές ενδοκοινοτικές αποκτήσεις και πράξεις λήπτη με συντελεστή ΦΠΑ 4%.

• Προστέθηκαν οι κωδικοί 309 και 339 για εκροές ενδοκοινοτικές αποκτήσεις και πράξεις λήπτη με συντελεστή ΦΠΑ 3% στα νησιά Αιγαίου και από λοιπή Ελλάδα προς τα νησιά. Στον συντελεστή ΦΠΑ 4% (3% για τα νησιά του Αιγαίου και προς τα νησιά αυτά) εντάσσεται η παροχή υπηρεσιών βάσει συμβάσεων για εργασίες που προορίζονται αποκλειστικά για την υπέρβαση ή απομάκρυνση αρχιτεκτονικών εμποδίων που περιορίζουν την κινητικότητα Ατόμων με Αναπηρία σε κτίρια δημόσια ή ιδιωτικά ή κτίρια που εξυπηρετούν δημόσιο συμφέρον.

• Προστέθηκαν οι κωδικοί 313 (πράξεις που δεν συμμετέχουν στον κύκλο εργασιών ΦΠΑ), 314 (ενδοκοινοτικές αποκτήσεις από υποκείμενους χωρίς δικαίωμα έκπτωσης) και 315 (ενδοκοινοτικές λήψεις υπηρεσιών από υποκείμενους χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ).

• Προστέθηκε ο κωδικός 912 (αξία απαλλασσόμενων πράξεων από και προς την περιοχή του Αγίου Ορους). Καθιερώνεται εξαίρεση από το πεδίο εφαρμογής του φόρου για την περιοχή του Αγίου Ορους, το οποίο άλλωστε διέπεται από ιδιαίτερο καθεστώς, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 105 του Συντάγματος του 1975. Συνέπεια της ρύθμισης αυτής είναι ότι η εν λόγω περιοχή θεωρείται ιδιόρρυθμο φορολογικό έδαφος της χώρας. Αυτό συνεπάγεται ότι οι πράξεις που θα διενεργούνται μέσα στην περιοχή αυτή (παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών) δεν υπάγονται στον φόρο. Επίσης, δεν φορολογούνται οι παραδόσεις αγαθών που γίνονται από τον άλλον εθνικό χώρο προς την περιοχή του Αγίου Ορους, καθώς και οι εισαγωγές αγαθών από το εξωτερικό στην περιοχή αυτή.

Διεγράφη ο κωδικός 400

Επίσης, διεγράφη ο κωδικός 400, στον οποίο αναγραφόταν το ποσό του ΦΠΑ που δικαιούνταν οι φορολογούμενοι ως επιστροφή, εάν πρόκειται για αγρότη του ειδικού καθεστώτος και πραγματοποιούσε πράξεις πωλήσεων αγροτικών προϊόντων δικής του παραγωγής, από δικό του κατάστημα ή σε λαϊκές αγορές ή πραγματοποιούσε εξαγωγές ή ενδοκοινοτικές παραδόσεις αυτών σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. Το ποσό της επιστροφής υπολογιζόταν πολλαπλασιάζοντας την αξία των ανωτέρω πράξεων με τον συντελεστή 3%.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα