Αποταμίευση: Δούλεμα από Χατζηδάκη

Παρουσίασε πλαίσιο παρεμβάσεων για την ενίσχυσή της, την ώρα που ο μισθός τελειώνει κάθε 20 του μηνός

Το πλαίσιο των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την ενίσχυση της αποταμίευσης, τόσο από τους πολίτες όσο και από το Δημόσιο, παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε εκδήλωση της Eurobank με θέμα «Η αποταμίευση στην Ελλάδα».

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ήρθε να προστεθεί σε μια αλυσίδα κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών από… άλλο πλανήτη, που αδυνατούν να αντιληφθούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες για να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα με καθηλωμένους μισθούς και συντάξεις. Ετσι, θέτει ως προτεραιότητα ένα ζήτημα, την αποταμίευση, που προκαλεί οργή και θυμηδία στους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν μισθούς και συντάξεις να εξανεμίζονται πριν από το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα.

Αναφορά στο ΤΕΚΑ

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης (ΤΕΚΑ), το οποίο ενισχύει την ιδιωτική αποταμίευση και σύντομα, όπως είπε, θα διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και στη δημόσια αποταμίευση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η χώρα να διατηρήσει τη βελτίωση που πέτυχε τα προηγούμενα χρόνια ώστε να μην υπονομευτούν οι προσπάθειες και οι θυσίες των πολιτών.

Ο υπουργός ανέφερε πως η στρατηγική για την αποταμίευση κινείται σε τρεις άξονες, που είναι:

1. Η αύξηση του πλούτου με αναπτυξιακές πολιτικές. «Εχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Είμαστε πρωταθλητές στους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη, η ανεργία έχει μειωθεί εντυπωσιακά, τόσο ο κατώτατος όσο και ο μέσος μισθός έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια πάνω από τον πληθωρισμό. Δεν επαναπαυόμαστε, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε προκειμένου να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος και να πετύχουμε πραγματική σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

2. Η δημιουργία πλαισίου που θα ενθαρρύνει την αύξηση της ιδιωτικής αποταμίευσης. Αναφερόμενος στις δράσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί, ο υπουργός υπογράμμισε την εμβληματική μεταρρύθμιση του ΤΕΚΑ με τους ατομικούς κουμπαράδες. «Μέχρι σήμερα έχουν ασφαλιστεί 370.000 νέοι και νέες, ενώ το συσσωρευμένο κεφάλαιο ανέρχεται σε 145 εκατ. ευρώ. Σύντομα όμως θα βρεθεί να διαχειρίζεται δισεκατομμύρια. Αποτελώντας έναν επενδυτικό αιμοδότη για την ελληνική οικονομία» τόνισε.

3. Διατήρηση της βελτίωσης στη δημόσια αποταμίευση. Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε τη μείωση ρεκόρ του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ, την επαναφορά των πρωτογενών πλεονασμάτων έναν χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα