Ερχονται μαζικές αγωγές για το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αντιδρούν στο χαράτσι με δικαστική προσφυγή και πανελλαδική αποχή

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί το νέο χαράτσι που επέβαλε η κυβέρνηση στους ελεύθερους επαγγελματίες με την επιβολή του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Χθες η Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με θέμα τη δικαστική προσφυγή κατά του ν. 5073/2023, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες.

Η προσφυγή θα κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 17 Ιουνίου. Για την ίδια ημέρα προτάθηκε στα μέλη της συντονιστικής επιτροπής η διεξαγωγή πανελλαδικής αποχής από τα καθήκοντά τους.

Οι επικαλούμενοι λόγοι ακύρωσης είναι ιδίως:

• Η αντίθεση του τεκμηρίου, που θεσπίζουν οι διατάξεις των άρθρων 15 επ. του ν. 5073/2023, στις συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημόσιων βαρών, της αναλογικότητας και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, καθότι αντιμετωπίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες ως μισθωτούς, ενώ πρόκειται περί διαφορετικών κατηγοριών φορολογουμένων, όπως, άλλωστε, και το ίδιο το ΣτΕ έχει κρίνει. Ταυτόχρονα, η αμφισβήτηση του τεκμηρίου, μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας υποβολής σε φορολογικό έλεγχο, καθιστά το τεκμήριο επί της ουσίας αμάχητο και αλλοιώνεται η έννοια, η λογική και η φύση του φορολογικού ελέγχου.

• Η υπέρβαση των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 28Α παρ. 5 του ν. 4172/2013 από την υπ’ αριθ. A.1055/2024 απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, η οποία ουσιαστικά επεκτείνει τον έλεγχο και σε προηγούμενα φορολογικά έτη και σε άλλα φορολογικά αντικείμενα, πέραν της φορολογίας εισοδήματος.

• Το τεκμήριο του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος, κατ’ άρθρο 28Α του ν. 4172/2013, δεν είναι συνταγματικά ανεκτό, καθόσον δεν αφορά εξωτερικές ενδείξεις ή στοιχεία άμεσα συναρτώμενα με το τεκμαιρόμενο συμπέρασμα, όπως απαιτεί η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά βασίζεται στη σύγκριση με τον κατώτατο μισθό των απασχολουμένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι τελούν υπό διαφορετικές επαγγελματικές και εισοδηματικές συνθήκες σε σχέση με τους ασκούντες ατομική επιχείρηση.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αποστολή σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες μέλη των φορέων που απαρτίζουν τη συντονιστική επιτροπή σχεδίων/υποδειγμάτων ενδικοφανών προσφυγών προς τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ με τις οποίες θα προσβάλλονται τα ατομικά εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων και ακολούθως θα διανεμηθούν υποδείγματα προσφυγών ενώπιον των αρμόδιων Διοικητικών Πρωτοδικείων.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι πρόκειται για έναν άδικο νόμο που έχει ως μοναδικό στόχο την είσπραξη περίπου 550.000.000 ευρώ από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αφού ξεκαθάρισε ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες τάσσονται υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής και ότι αυτό που ζητούν είναι η ισονομία στο ζήτημα των φορολογικών επιβαρύνσεων, ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπενθύμισε ότι κορυφαίοι συνταγματολόγοι της χώρας διαπιστώνουν θέματα αντισυνταγματικότητας στο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα.

Στη συνέντευξη Τύπου εισαγωγικές ομιλίες εκ μέρους των διοργανωτών φορέων έκαναν επίσης οι Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Θύμιος Λυμπερόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών ΤΑΧΙ Αττικής, Μιχάλης Πόλυγγερ, πρόεδρος Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών, Μαρία Μπρουζούκη, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, Δημήτριος Μουλιάτος, πρόεδρος Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτών Λαϊκών Αγορών, και Βασίλειος Κατσίκης, μέλος Δ.Σ. της Ενωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος. Παρέστη ο Απόστολος Ντάλλας, αντιπρόεδρος της Ενωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής.


Πώς θα κινηθεί νομικά η συντονιστική επιτροπή

Ο εκπρόσωπος της ομάδας νομικής υποστήριξης Ανδρέας Τσουρουφλής, αναπληρωτής καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέπτυξε τις νομικές πρωτοβουλίες της συντονιστικής επιτροπής για τη δικαστική προσβολή του νέου φορολογικού νόμου. Ενημέρωσε ότι θα προσβληθεί με αίτηση ακύρωσης η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ που αφορά τον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, του χρόνου διενέργειας του ελέγχου, καθώς και των ειδικότερων θεαμάτων για την εφαρμογή του ν. 4172/2013 και η οποία αποτελεί την πρώτη χρονικά μετά την ψήφιση του νόμου κανονιστική και διοικητικά προσβλητέα πράξη εφαρμογής του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα