Νέες αντικειμενικές αξίες σε 12 δήμους

Ερχεται αναπροσαρμογή τιμών μετά τα μαζικά παράπονα στο οικονομικό επιτελείο για εξωπραγματικές αυξήσεις

Eντολή σε ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων να επανεξετάσουν τις αντικειμενικές αξίες σε 12 δήμους της χώρας είναι έτοιμο να δώσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μετά τα μαζικά παράπονα που είχαν φτάσει στο οικονομικό επιτελείο περί εξωπραγματικών αυξήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ολοκληρωθεί η δημόσια κλήρωση των εκτιμητών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάθεσης, προκειμένου να υποβληθούν νέες εκτιμήσεις για επανακαθορισμό των τιμών εκκινήσεως στις 36 επίμαχες ζώνες των 12 δήμων.

Υπενθυμίζεται πως ενστάσεις είχαν υποβάλει 169 δήμοι της χώρας, ωστόσο η διαδικασία επανεξέτασης θα πραγματοποιηθεί σε μόλις 12, καθώς οι συγκεκριμένοι κατέθεσαν εγγράφως στο υπουργείο Οικονομικών αιτιολογημένα και τεκμηριωμένα αιτήματα για αναπροσαρμογή των τιμών. Στη λίστα περιλαμβάνονται οι Δήμοι Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Πύργου, Ρόδου και Λέρου.

Οι περισσότεροι δήμοι είδαν πράγματι τις αντικειμενικές αξίες να εκτοξεύονται και η ένστασή τους είναι βάσιμη. Ομως, η τεράστια άνοδος που έχει καταγραφεί σε αρκετές περιοχές των εμπορικών τιμών φαίνεται πως έχει υπερκαλύψει τη διαφορά με τις αντικειμενικές, με αποτέλεσμα το οικονομικό επιτελείο να αρνηθεί την επαναξιολόγησή τους! Σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρξουν διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες στους 12 δήμους, αυτές δεν θα ισχύσουν αναδρομικά, αλλά από την ημερομηνία δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης, ενώ το πόρισμα των ανεξάρτητων εκτιμητών αναμένεται ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Επηρεάζονται 20 φόροι

Οι αντικειμενικές αξίες επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα 20 συνολικά φόρους, με αποτέλεσμα όποια αναπροσαρμογή τους να έχει επίπτωση στην τσέπη των ιδιοκτητών ακινήτων. Αναλυτικά, οι 20 αυτοί φόροι είναι οι εξής:

1. ΕΝΦΙΑ. Επιβάλλεται με βάση κλίμακες βασικού ποσού φόρου ανά τ.μ. ακινήτου, ανάλογα με το ύψος της τιμής ζώνης ανά τ.μ. που ισχύει στην περιοχή κάθε ακινήτου.

2. Τέλος ακίνητης περιουσίας. Επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,25‰-0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.

3. Φόρος ακίνητης περιουσίας.

4. Συμπληρωματικός φόρος επί συνόλου περιουσίας. Επιβάλλεται επί του αθροίσματος των φορολογητέων αξιών των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων εδαφικών εκτάσεων που κατέχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το άθροισμα αυτό υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ.

5. Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από εκμίσθωση/δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτου.

6. Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικής στέγης.

7. Τεκμήριο διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία.

8. ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και την αντιπαροχή.

9. Φόρος μεταβίβασης/χρησικτησίας ακινήτων. Ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε πωλούμενου ακινήτου και επιβαρύνει τον αγοραστή.

10. Δημοτικοί φόροι επί του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

11. Φόρος ανταλλαγής.

12. Φόρος διανομής ακινήτων.

13. Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων.

14. Αναλογικό τέλος μεταγραφής μεταβιβαστικών συμβολαίων.

15. Φόρος κληρονομιάς ακινήτων.

16. Φόρος δωρεάς ακινήτων. Υπολογίζεται με αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ και συντελεστές 1%-10% για δωρεές προς συζύγους, τέκνα ή εγγόνια, με αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ και συντελεστές 5%-20% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς δεύτερου βαθμού και με αφορολόγητο όριο 6.000 ευρώ και συντελεστές 20% έως 40% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς και μη συγγενείς.

17. Αναλογικό τέλος μεταγραφής δωρεών.

18. Αναλογικό τέλος κτηματογράφησης προς το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

19. Πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής ή διατήρησης αυθαιρέτων.

20. Εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη σε σχέδια πόλεων.

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα