Σχέδιο για αύξηση του ορίου απαλλαγής από ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις

Πρόκειται για μια… ξεχασμένη από το οικονομικό επιτελείο ευρωπαϊκή οδηγία

Την απαλλαγή περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αυξάνοντας τον «κόφτη» του ετήσιου τζίρου που προβλέπει ο νόμος για την ένταξή τους στο συγκεκριμένο καθεστώς. Πρόκειται για μια… ξεχασμένη από το οικονομικό επιτελείο ευρωπαϊκή οδηγία που θα έπρεπε να έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο, η οποία δίνει τη δυνατότητα υψηλότερης απαλλαγής από τον ΦΠΑ, προσφέροντας σημαντικά οφέλη για χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Στην πράξη, δεν θα καλούνται να υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και αν δραστηριοποιούνται μετά το 2022 δεν θα χρειάζεται να μπουν στη… βάσανο της μηνιαίας υποβολής της δήλωσης, όπως ισχύει πιλοτικά εδώ και έναν μήνα. Τη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία η χώρα μας αναμένεται να την ενσωματώσει το καλοκαίρι και προβλέπει την αναπροσαρμογή των ορίων για την εξαίρεση από το καθεστώς ΦΠΑ.

Η οδηγία, μάλιστα, επιτρέπει σε κάθε κράτος-μέλος να καθορίσει εσωτερικό όριο απαλλαγής από τον ΦΠΑ για επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 85.000 ευρώ και μέχρι 100.000 ευρώ για πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από την 1η Ιανουαρίου του 2025 το νέο καθεστώς που ισχύει στην Ε.Ε. προβλέπει πως οι μικρές επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του απαλλακτικού καθεστώτος σε περισσότερα από ένα κράτη-μέλη θα μπορούν να πραγματοποιούν ετησίως συναλλαγές έως 100.000 ευρώ συνολικά εντός της Ε.Ε. Ωστόσο, το εσωτερικό όριο απαλλαγής που μπορεί να θεσπίσει κάθε κράτος-μέλος δεν θα ξεπερνά τα 85.000 ευρώ. Στην Ελλάδα το όριο αυτή τη στιγμή είναι 10.000 ευρώ, δηλαδή ήδη οι μικρές επιχειρήσεις της χώρας μας είναι λιγότερο ανταγωνιστικές από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές με ευθύνη του ίδιου του κράτους.

Επίσης, από τις αρχές του 2025 μία επιχείρηση στην Ε.Ε. θεωρείται μικρή για σκοπούς ΦΠΑ, αν ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών της, δηλαδή οι διασυνοριακές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών, δεν ξεπερνά τα 100.000 ευρώ. Η διασυνοριακή απαλλαγή ενεργοποιείται μόλις η επιχείρηση εγγραφεί στο απαλλακτικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων άλλου κράτους-μέλους. Με αυτή την εγγραφή η επιχείρηση μπορεί να πραγματοποιεί συναλλαγές με τα εν λόγω κράτη-μέλη χωρίς να απαιτείται εγγραφή για σκοπούς ΦΠΑ (π.χ. απόκτηση ΑΦΜ, υποβολή δηλώσεων κ.λπ.), υπό την προϋπόθεση ότι τηρεί τις υποχρεώσεις του κράτους-μέλους για τις απαλλασσόμενες μικρές επιχειρήσεις.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img