Αν και έχουν χαρακτηριστεί «τεμπέληδες», δουλεύουν 39,8 ώρες εβδομαδιαίως. Ακολουθούν η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία
Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει ένα νέο εργασιακό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει αύξηση των υπερωριών και γενικότερο ξεχείλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, η Eurostat αποκαλύπτει πως οι «τεμπέληδες» Ελληνες είναι πρώτοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε ώρες εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, στην Ε.Ε. των 27 οι εργαζόμενοι δουλεύουν κατά μέσο όρο 36 ώρες την εβδομάδα, όταν το 2014 ο μέσος όρος ήταν στις 37 ώρες. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση με 39,8 ώρες και ακολουθούν η Βουλγαρία με 39 ώρες την εβδομάδα, η Πολωνία με 38,9 και η Ρουμανία με 38,8 ώρες. Στον αντίποδα, στην Ολλανδία δουλεύουν μόλις 32,1 ώρες και ακολουθούν Δανία, Γερμανία και Αυστρία με 33,9 ώρες εργασίας την εβδομάδα.
Για τον υπολογισμό του μέσου όρου έχουν ληφθεί υπόψη και όσοι εργάζονται με μερική απασχόληση, κάτι που σημαίνει ότι οι ώρες εργασίας είναι περισσότερες από 40 για όσους έχουν καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Οι δραστηριότητες που κατέγραψαν τις περισσότερες ώρες εργασίας εβδομαδιαίως το 2024 ήταν γεωργία, δασοκομία και αλιεία (41,2 πραγματικές ώρες εργασίας), ορυχεία και λατομεία (38,8) και κατασκευές (38,7). Οι λιγότερες ώρες εργασίας καταγράφηκαν στις δραστηριότητες των νοικοκυριών ως εργοδοτών (26,7), στην εκπαίδευση (31,9) στις τέχνες, στην ψυχαγωγία και την αναψυχή (32,9).
Μόλις πριν από τρεις ημέρες, πάλι η Eurostat είχε αναδείξει το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ε.Ε. στους μισθωτούς που εργάζονται τα Σαββατοκύριακα, με ποσοστό 32,3%, ενώ ακολουθούν Ιταλία με 30,9% και Κύπρος με 26,4%. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ, το 52% του συνόλου των ερωτώμενων εργαζόμενων Ελλήνων δήλωσε ότι εργαζόταν παραπάνω ώρες από αυτές που όριζε η σύμβασή του. Το 48% εργαζόταν στο χονδρικό και το λιανικό εμπόριο, το 50% σε δραστηριότητες παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, καθώς και στη μεταποίηση, το 70% στις κατασκευές και το 44% στην ενημέρωση – επικοινωνία και σε δραστηριότητες σχετικές με την υγεία και την κοινωνική μέριμνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας έρχεται -κόντρα σε αυτά τα δεδομένα- να νομοθετήσει μια νέα σειρά επώδυνων αλλαγών στα εργασιακά.
Αυτές αφορούν:
α) Τη δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας ακόμα και σε εβδομαδιαία βάση με «συναίνεση» και του εργαζομένου. Δηλαδή θα υποχρεώνεται να δουλεύει 10 ώρες για συγκεκριμένες ημέρες (ο ορισμός της ειρωνείας λόγω του εορτασμού της Πρωτομαγιάς), και θα εργάζεται 6ωρο ή καθόλου κάποιες άλλες, αναλόγως των αναγκών της επιχείρησης.
β) Την πρόσληψη μέσω κινητού τηλεφώνου. Ενα φαινομενικά θετικό μέτρο για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας, που κρύβει όμως μεγάλους κινδύνους. Θα έχουν αλήθεια οι εργαζόμενοι τη δυνατότητα να διαβάσουν και να καταλάβουν τι… υπογράφουν;
γ) Την αύξηση των υπερωριών στις 200 ετησίως αντί για 150 που είναι έως σήμερα.
δ) Τη δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων κατά παραγγελία, δηλαδή συμβάσεων πολύ λίγου χρόνου, ακόμα και μιας ημέρας ή δύο ημερών.