Διαμεσολαβητής στο Κτηματολόγιο

Διάταξη προβλέπει ταχύτερη και ευκολότερη επίλυση των διαφορών μεταξύ του Δημοσίου και των πολιτών

Ταχύτερη και ευκολότερη επίλυση των κτηματολογικών διαφορών μεταξύ του Δημοσίου και των πολιτών προβλέπει κοινή διάταξη των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών, που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή. Το Δημόσιο, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου υποχρεούνται πλέον να ακολουθήσουν τη διαδικασία της διαμεσολάβησης σε περίπτωση αντιδικίας με πολίτες, αντί των μαζικών αγωγών που είχαν ως αποτέλεσμα αυξημένο κόστος και ταλαιπωρία.

Συγκεκριμένα, με βάση τη νέα διάταξη, πριν από τη συζήτηση της αγωγής, οι διάδικοι καλούνται σε υποχρεωτική αρχική συνεδρία διαμεσολάβησης ενώπιον κτηματολογικού διαμεσολαβητή, εγγεγραμμένου στο ειδικό μητρώο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το Δημόσιο θα εκπροσωπείται από νομικό σύμβουλο του κράτους ή αρμόδιο έμμισθο ή πληρεξούσιο δικηγόρο, οι οποίοι θα προστατεύουν τα συμφέροντα του Δημοσίου, προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Σε περίπτωση μη παροχής των εγγράφων θα παράγεται τεκμήριο περί μη προβολής δικαιωμάτων του Δημοσίου, ενώ για τον υπάλληλο της αρμόδιας υπηρεσίας θα αποτελεί ειδικό παράπτωμα, για το οποίο θα επιβάλλονται πειθαρχικές ποινές.

«Το Δημόσιο μπαίνει στη διαμεσολάβηση, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους μπαίνει στη διαμεσολάβηση. Πηγαίνει το Δημόσιο τους πολίτες στα δικαστήρια, μέχρι και 10 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένες διαδικασίες, τώρα μάλιστα που ολοκληρώνεται το Κτηματολόγιο, με τίτλους ιδιοκτησίας, ενίοτε και της Τουρκοκρατίας. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό» σημείωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης.  «Θα φτιάξουμε μία διάταξη, ένα ισχυρό φίλτρο, όπου θα αποφασίζεται κάθε φορά με ορθολογικό τρόπο αν το Δημόσιο θα κυνηγήσει ή όχι μια υπόθεση» τόνισε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να ισχύει ειδικά σε περιπτώσεις εθνικού ενδιαφέροντος, σε εθνικές τραγωδίες, όπως το Μάτι, η Μάνδρα.

Ο κ. Πιερρακάκης αποκάλυψε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται ταυτόχρονα και μια συνολική ρύθμιση και για τις προσφυγές του Δημοσίου εναντίον πολιτών σε μεγάλες υποθέσεις. «Οδηγός θα είναι η διάταξη που ήδη ψηφίστηκε, με βάση την οποία το Δημόσιο παραιτείται στο Εφετείο από τα ένδικα μέσα για τη Μάνδρα και το Μάτι» είπε ο υπουργός και αποσαφήνισε πως αυτό θα γίνει έως το καλοκαίρι και «θα αφορά και την τραγωδία των Τεμπών». 

Με την τροποποίηση αυτή επιτυγχάνονται πολλαπλά οφέλη:

Ταχεία επίλυση κτηματολογικών διαφορών με εξωδικαστικό και αξιόπιστο τρόπο και αποφυγή χρονοβόρων δικαστικών διαδικασιών.

Αποσυμφόρηση της δικαστικής ύλης και εξοικονόμηση πόρων.

Ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου, της διαφάνειας των εγγραφών και της εμπιστοσύνης των πολιτών στη λειτουργικότητα του Εθνικού Κτηματολογίου.

Συστηματική και έγκαιρη συμμετοχή του Δημοσίου σε μια θεσμικά διασφαλισμένη διαδικασία.

Η εφαρμογή της διάταξης εκκινεί στις 16 Σεπτεμβρίου 2025 ώστε να διασφαλιστεί η επαρκής προετοιμασία των εμπλεκόμενων προσώπων και υπηρεσιών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img