Ενα τεράστιο ποσό που προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια ανακοίνωσε πως μοιράζει η κυβέρνηση.
Πρόκειται για περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία (όλως τυχαίως) ανακοινώθηκαν μόλις χθες, δηλαδή ελάχιστα 24ωρα μετά τις παραιτήσεις υπουργών, υφυπουργών και κομματικών στελεχών της κυβέρνησης για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η φιέστα που πήγε να στήσει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να διώξει το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο στρατόπεδο της Ν.Δ., αφορά δράσεις που θα αρχίσουν από το 2026 και εκτείνονται έως και το 2032!
Μια προαναγγελία παρεμβάσεων δηλαδή, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή της χρονιάς, ακόμα και στο τέλος της. Για την υποστηριχθεί το νέο αφήγημα, επιστρατεύτηκε το… μισό υπουργικό συμβούλιο σε συνέντευξη Τύπου, με τη συμμετοχή έξι υπουργών υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη.
Το νέο πακέτο
Οι νέοι ευρωπαϊκοί πόροι προέρχονται από την ενεργοποίηση τριών ευρωπαϊκών Ταμείων. Πρόκειται για το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο, το Ταμείο Εκσυγχρονισμού και το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων, από τα οποία θα χρηματοδοτηθούν κατά την επόμενη επταετία (2026-2032) -μεταξύ άλλων- πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος, την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την ενίσχυση των φτωχών νοικοκυριών.
Οι νέες δράσεις που θα προκηρυχθούν αφορούν, μεταξύ άλλων, 1.500.000 ευάλωτα νοικοκυριά και πολύ μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, ενώ υπάρχουν και πρωτοβουλίες (όπως π.χ. για τη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ με την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών) από τις οποίες τα οφέλη αφορούν το σύνολο του πληθυσμού. Εχει ήδη ολοκληρωθεί η κατανομή των δράσεων ανά υπουργείο προκειμένου οι διαδικασίες ωρίμανσης των έργων να προχωρήσουν με γοργό ρυθμό.
Οι κυριότερες δράσεις που εντάσσονται στα τρία Ταμεία είναι:
1. Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο, συνολικού προϋπολογισμού 4,7 δισ. ευρώ:
• Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και αντλίες θερμότητας, με νέο μοντέλο υλοποίησης των επενδύσεων.
• Πρωτοβουλίες για το στεγαστικό, με δημιουργία κοινωνικών κατοικιών και ανακαίνιση φοιτητικών εστιών.
• Εκσυγχρονισμός μέσων μαζικής μεταφοράς (αναβάθμιση του μετρό της Αθήνας, καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία).
• Αμεση εισοδηματική στήριξη σε ευάλωτα και φτωχά νοικοκυριά (επίδομα θέρμανσης, επιδότηση ενοικίου).
2. Ταμείο εκσυγχρονισμού, συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ:
• Εκσυγχρονισμός ναυτιλίας (ακτοπλοΐα, τουριστικά πλοία και φεριμπότ).
• Αναβάθμιση ενεργειακών δικτύων (άρση κορεσμού για εγκατάσταση νέων ΑΠΕ).
• Εξηλεκτρισμός και βελτίωση ανταγωνιστικότητας ενεργοβόρων επιχειρήσεων, µε έμφαση στη βιομηχανία.
3. Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων συνολικού προϋπολογισμού 1,7 δισ. ευρώ:
• Ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών (Δωδεκάνησα, ΒΑ Αιγαίο, Κυκλάδες) για περιορισμό των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές και μείωση των ρύπων.
• Συστήματα ΑΠΕ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους (φωτοβολταϊκά σε ενεργοβόρες καταναλώσεις όπως οι αφαλατώσεις, υπεράκτια αιολικά πάρκα, μπαταρίες).
• Φράγματα για διαχείριση υδάτων και υποδομές φόρτισης οχημάτων και πλοίων.