Με αργούς ρυθμούς το «Σπίτι μου ΙΙ»

Εξι μήνες από την έναρξη υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα, η απορρόφηση βρίσκεται στο 50% του συνολικού προϋπολογισμού

Tην πλάτη στο πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» φαίνεται πως γυρνούν οι πολίτες, με την έλλειψη ακινήτων να εκτοξεύσει τις τιμές σε εξωπραγματικά επίπεδα, καθιστώντας μη συμφέρουσα την αγορά κατοικίας για τον μέσο πολίτη. Εξι μήνες έχουν περάσει από την ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» και η απορρόφηση βρίσκεται στο 50% του συνολικού προϋπολογισμού. Το ποσοστό αυτό αναλογεί σε 1 δισ. ευρώ, επί συνόλου 2 δισ. ευρώ, και αφορά περισσότερες από 8.000 υπαγωγές πολιτών που έχουν λάβει έγκριση δανείου.

Οπως προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, έως το τέλος Ιουνίου οι εγκεκριμένες αιτήσεις για το πρόγραμμα ανέρχονταν στις 8.092 και το ποσοστό της απορρόφησης ήταν στο 50,1%, από 42,7% που ήταν στο τέλος Μαΐου. Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 2 δισ. ευρώ. Το μέσο ύψος δανείου φτάνει κοντά στα 120.000 ευρώ, ενώ τα δάνεια προσφέρονται με πολύ ευνοϊκούς όρους. Tο επιτόκιο κυμαίνεται περί το 2%, σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, που βρίσκονται μεταξύ 4% και 4,6%.

Το μέσο εισόδημα είναι στα 20.600 ευρώ, η μέση ηλικία είναι 38 έτη και η μέση εμπορική αξία είναι 149.000 ευρώ. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι πρώτη στις υπαγωγές με 620, ενώ ακολουθεί στη 2η θέση η Θεσσαλία με πάνω από 600 υπαγωγές και έπεται 3η η Δυτική Ελλάδα με πάνω από 470 υπαγωγές. Πολλά ερωτήματα εγείρει η καταγγελία του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΑΕΔ – τ.ΟΕΕ – τ.ΟΕΚ για τον αριθμό των δικαιούχων που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία και έχουν λάβει το πρόγραμμα βρίσκοντας σπίτι και τη χρηματοδότηση.

Οπως αναφέρει, στα μέσα Απριλίου ήταν η τελευταία φορά που το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε διαφορετικό αριθμό δικαιούχων στους οποίους εκταμιεύτηκαν τα δάνεια που δικαιούνται στο πλαίσιο του στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου». Εκτοτε και για 13 συνεχείς εβδομάδες το υπουργείο Εργασίας ενημέρωνε ότι χορηγεί κάθε βδομάδα σε τρεις δικαιούχους το ίδιο συνολικό ποσό των 250.000 ευρώ!

Στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος αναφέρει πως θα πρέπει να δημοσιευτούν απολογιστικά στοιχεία, δηλαδή πόσα δάνεια τελικώς έχουν χορηγηθεί, ποιο είναι το συνολικό ποσό που εκταμιεύτηκε και πόσα κονδύλια έμειναν αδιάθετα. «Εμείς υπολογίζουμε ότι περίπου το 20% των κονδυλίων, περίπου 200 εκατ. ευρώ, έχουν μείνει αδιάθετα, αφού οι δικαιούχοι δεν μπόρεσαν να βρουν σπίτια σε λογικές τιμές, με αποτέλεσμα να μείνουν με την έγκριση στο χέρι, αφού οι περιορισμοί που έθεσαν (ηλικιακά όρια δικαιούχων, παλαιότητα σπιτιών κ.ά.) προκάλεσαν υπέρογκες αυξήσεις όχι μόνο στις τιμές πώλησης αλλά και στις τιμές ενοικίων» καταλήγει.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}
Advertisement 2
Advertisement 3

Κορυφαίες Ειδήσεις

Advertisement 4