Δύσκολη χρονιά λόγω παγετού
Τεράστιες είναι οι απώλειες που καταγράφονται και φέτος στις καρυδοκαλλιέργειες του Δήμου Ελασσόνας, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση μετά το δεύτερο κύμα παγετού της άνοιξης του 2025 και τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού, ενώ τονίζουν ότι η Πολιτεία για μία ακόμη φορά είναι εκκωφαντικά απούσα, όπως και στις περιπτώσεις άλλων καλλιεργειών.
- Του Χρυσόστομου Τρίμμη
Οι παραγωγοί κάνουν λόγο στον «E.Α.» για απώλειες που ξεπερνούν το 50% και επικαλούνται στοιχεία που αποτυπώνονται ξεκάθαρα, όπως σημειώνουν, στις εκθέσεις των καθηγητών Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γεωργίου Νάνου και Αλέξανδρου Παπαχατζή. Σύμφωνα με τα πορίσματα των δύο ειδικών, τα φαινόμενα του παγετού και του καύσωνα επηρέασαν κρίσιμα στάδια της ανθοφορίας και της ανάπτυξης των καρυδιών, οδηγώντας σε δραματική μείωση των ποσοτήτων, αλλά και σε προβλήματα ποιότητας στους εναπομείναντες καρπούς.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε πολλές περιοχές της Ελασσόνας είναι τέτοια, που οι παραγωγοί κάνουν λόγο για «χρονιά καταστροφής». Ο παραγωγός καρυδιών Βάιος Λιάνος, από την περιοχή της Ποταμιάς, έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια τόσο στην παραγωγή καρυδιών όσο και στη μεταποίησή τους, καθώς διαθέτει στην αγορά με δική του ετικέτα, πέρα από καθαρισμένο καρπό (ψύχα), και καρυδέλαιο και καρυδοβούτυρο. Οι αριθμοί που παρουσιάζει μοιάζουν απογοητευτικοί…
«Στην περιοχή της Ποταμιάς υπάρχει μια απώλεια στο 50%, από ό,τι υπολογίζαμε, στα δέντρα μας. Για αυτό και προχωρήσαμε τάχιστα, με το αγροτικό κίνημα, στη συνεργασία με τη ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και με τους καθηγητές, ώστε να αποδείξουμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το μέγεθος της καταστροφής. Ευελπιστούμε σε ένα μέτρο ενίσχυσης παρόμοιο με το Μέτρο 23 και για τη φετινή χρονιά, για να αποζημιωθούμε, διότι ο ΕΛΓΑ δεν αναγνώρισε ότι η απώλεια ήταν εξαιτίας του παγετού και οφείλουμε να διεκδικήσουμε μέσω de minimis ενίσχυσης την απώλειά μας» σημειώνει, με την οργή στα λόγια του να είναι εμφανής όσον αφορά την αδιαφορία που, όπως επισημαίνει, δείχνει η Πολιτεία, από την περίοδο μάλιστα που έκανε ο παγετός την εμφάνισή του στην περιοχή.
Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και ο παραγωγός Χαρίλαος Τσιουβελακίδης, ο οποίος καλλιεργεί καρύδια στις περιοχές της Ελασσόνας και του Ολύμπου-Σαρανταπόρου. Η μαρτυρία του στον «Ε.Α.» είναι ενδεικτική της δεινής κατάστασης: «Στη περιοχή της Ελασσόνας και του Ολύμπου-Σαρανταπόρου, η απώλεια αγγίζει το 70%. Την ίδια ώρα, η τιμή στο καρύδι, από 4 ευρώ το κιλό στο άσπαστο, έχει πέσει στα 3,30.
Καταλαβαίνετε ότι στραγγαλίζεται ο πρωτογενής τομέας, και δη η καρυδοπαραγωγή, την ώρα που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν ενέταξε τα καρύδια στο Μέτρο 23, αλλά τα μετέθεσε στο επόμενο Μέτρο 25. Και να σκεφτείτε πως ούτε το Μέτρο 23 έχει πληρωθεί ακόμη, ενώ οι συνάδελφοι αμυγδαλοπαραγωγοί βρίσκονται στα κάγκελα».
Η Ελασσόνα, που τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει σημαντικά στην καρυδοκαλλιέργεια, βλέπει φέτος τις ελπίδες για ένα βιώσιμο γεωργικό εισόδημα να «παγώνουν» μαζί με τους ανοιξιάτικους βλαστούς. Οι τοπικές Αρχές, οι συνεταιρισμοί και οι επιστημονικοί φορείς ενώνονται σε ένα κοινό μέτωπο για την τεκμηρίωση του προβλήματος και την πίεση προς το υπουργείο, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης.
Ζημιά και για τα αμύγδαλα, αφού «κάηκε» η ανθοφορία
Η εικόνα είναι εξίσου δραματική στα αμύγδαλα, καθώς οι παραγωγοί του νομού Λάρισας μιλούν για ολοκληρωτική απώλεια της φετινής σοδειάς, καθώς το πρώτο κύμα παγετού στα τέλη Μαρτίου «έκαψε» πλήρως την ανθοφορία, τουλάχιστον στην ΠΕ Λάρισας.
Οι αμυγδαλοπαραγωγοί περιμένουν ακόμη την εξόφληση του Μέτρου 23, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια, καθώς πολλοί βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. Ο κ. Λιάνος επισημαίνει ότι τα αμύγδαλα, τα οποία υπέστησαν απώλεια 100% στον νομό Λάρισας, επλήγησαν από το πρώτο κύμα παγετού, στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, ενώ οι καρυδεώνες επηρεάστηκαν μετά τις 10 Απριλίου.
«Ο ΕΛΓΑ όφειλε να αναγνωρίσει τις αναγγελίες, καθώς σε θερμοκρασίες κάτω από -1°C οι καρυδιές παθαίνουν ζημιές» τόνισε. Συνολικά, και η φετινή χρονιά στη Θεσσαλία χαρακτηρίζεται από τα καιρικά δεδομένα που δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα των δενδρωδών καλλιεργειών. Οι παραγωγοί ζητούν συντονισμένη παρέμβαση της Πολιτείας, άμεσες αποζημιώσεις και αναθεώρηση του πλαισίου του ΕΛΓΑ, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση.
Πηγή: Εφημερίδα Έλληνας Αγρότης


