Ελπίζουν να λάβουν χρήματα από ενισχύσεις οι καστανοπαραγωγοί
Προβληματική μπορεί να χαρακτηριστεί η φετινή συγκομιδή του κάστανου στο όρος Πάικο στο Κιλκίς, αφού οι μεταβολές του καιρού την περίοδο που ωρίμαζε ο καρπός στις καστανιές δεν έφερε την επιθυμητή παραγωγή για τους καστανάδες του εμβληματικού βουνού. Η συγκομιδή ολοκληρώθηκε στην περιοχή πριν από μερικές μέρες για τον καρπό-ορόσημο του φθινοπώρου, ωστόσο τα ζητήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι καλλιεργητές ήταν πολλά.
- Του Λευτέρη Ζαβλιαρη
Οπως λέει στον «Ε.Α.» ο γεωπόνος και μέλος της Ομάδας Παραγωγών «Κάστανο Πάικου» Δημήτρης Μίσκος, τη φετινή περίοδο παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στην παραγωγή. «Υπήρχαν καστανεώνες που έμειναν ασυγκόμιστοι, γιατί η καταστροφή έφτασε στο 90%. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σημειώθηκε στους καστανεώνες που είναι ξηρικοί, αφού υπήρχε ξηρασία το περασμένο διάστημα και έτσι οι καρποί ήταν μικροί».
Βέβαια, εκτός από την ξηρασία, προβλήματα δημιούργησαν και οι βροχοπτώσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο, κάτι που οδήγησε στο φαινόμενο του σκισίματος του καρπού. Το αποτέλεσμα ήταν τα συγκεκριμένα κάστανα να μην είναι δυνατό να συγκομιστούν.
Οι τιμές και η αναζήτηση ενίσχυσης
Η μικροκαρπία, σύμφωνα με τους παραγωγούς του Πάικου, οδήγησε σε πτώση και των τιμών των κάστανων που διατέθηκαν στην αγορά. Οπως αναφέρουν, οι τιμές παραγωγού για τα έξτρα μεγέθη ξεκινούν από 3,80-4 ευρώ/κιλό, για την κατηγορία Α από 3,50-3,70 ευρώ/κιλό, για την κατηγορία Β από τα 2,45 και για την κατηγορία Γ από 1,60-1,10 ευρώ/κιλό. Τα πολλά μη εμπορεύσιμα κάστανα δημιούργησαν ζήτημα στους παραγωγούς, που θα αναζητήσουν κάποιο πρόγραμμα για να ενταχθούν, ώστε να αναπληρώσουν το χαμένο τους εισόδημα.
Οι παραγωγοί έχουν κινήσει διαδικασίες ένταξης στο Μέτρο 23, μια και ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ζημιές από ανομβρία και υψηλές θερμοκρασίες. Βέβαια, οι ίδιοι περιμένουν από πέρυσι να καταβληθούν τα χρήματα από το ίδιο πρόγραμμα, χωρίς όμως να έχουν νεότερη ενημέρωση. Αν και πέρυσι υπήρξαν προβλήματα με την παραγωγή, οι καστανάδες του Πάικου ευελπιστούν ότι το γεγονός πως υπήρχαν μικρές παραγωγές και σε άλλα μέρη της χώρας θα ανεβάσει τις τιμές, ισοφαρίζοντας κατά κάποιον τρόπο τις εισοδηματικές απώλειες.

Με το βλέμμα στις εξαγωγές: Η καλλιέργεια συνδυάζει φυσικούς καστανεώνες και νέες φυτείες με εμβολιασμένα δέντρα
Η καστανιά στο όρος Πάικο καλλιεργείται κυρίως σε υψόμετρο 500-1.000 μ., σε όξινα, βαθιά και καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Το μικροκλίμα του βουνού, με υψηλή υγρασία και ήπιες θερμοκρασίες, ευνοεί την παραγωγή ποιοτικών καρπών. Οι βασικές ποικιλίες είναι τοπικές, όπως το μαρόνι Πάικου, και ευρωπαϊκές, με παραγωγή από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τον Νοέμβριο. Η καλλιέργεια συνδυάζει φυσικούς καστανεώνες και νέες φυτείες με εμβολιασμένα δέντρα. Οι παραγωγοί εφαρμόζουν ήπιες καλλιεργητικές πρακτικές, χωρίς έντονη λίπανση ή φυτοφάρμακα. Το προϊόν διαθέτει αυξανόμενη ζήτηση, ενώ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον τόσο για τις εξαγωγές όσο και για τη μεταποίηση της παραγωγής.
Πηγή: Εφημερίδα Έλληνας Αγρότης


