Την ώρα που η ακρίβεια σαρώνει τα ελληνικά νοικοκυριά και ο μισθός εξανεμίζεται πριν καλά-καλά φτάσει στα μέσα του μήνα -με τα ενοίκια, το σούπερ μάρκετ και τους λογαριασμούς να απορροφούν κάθε διαθέσιμο ευρώ- το νέο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά επιβεβαιώνει ότι η πίεση στο οικογενειακό εισόδημα όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά εντείνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς.
Το μοσχαρίσιο κρέας μετατρέπεται πλέον σε είδος… πολυτελείας για χιλιάδες καταναλωτές, καθώς οι τιμές του συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμη και για 20 ευρώ το κιλό τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, η ανησυχία δεν σταματά εκεί, αφού την ανιούσα παίρνουν πλέον και οι τιμές σε αρνιά και κατσίκια, εξαιτίας της ευλογιάς των αιγοπροβάτων που έχει προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής.
Απότομη άνοδος στις τιμές – Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν νέο κύμα ανατιμήσεων
Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν πως τα κρέατα «τρέχουν» με ρυθμούς που θυμίζουν περιόδους έντονου πληθωρισμού. Δύο βασικές αιτίες βρίσκονται πίσω από τη νέα ακρίβεια:
1. Η πράσινη μετάβαση και οι αυστηρότερες ευρωπαϊκές πολιτικές
Οι περιορισμοί στις εκπομπές άνθρακα έχουν οδηγήσει πολλές χώρες της Ε.Ε. στη μείωση της παραγωγής βοδινού κρέατος. Λιγότερη παραγωγή, υψηλότερο κόστος, άρα και ακριβότερες εισαγωγές.
2. Η ευλογιά των αιγοπροβάτων
Η νόσος έχει ήδη οδηγήσει στη θανάτωση πάνω από 400.000 ζώων σε έναν χρόνο, προκαλώντας ελλείψεις σε πρόβειο, αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας. Η αγορά «στεγνώνει» και οι τιμές ανεβαίνουν αναπόφευκτα.
Μοσχάρι: Η τιμή φτάνει στα 20€/κιλό – Η Ελλάδα εισάγει το 80% των αναγκών της
Η χώρα μας καλύπτει περίπου το 80% των αναγκών της σε μοσχαρίσιο κρέας μέσω εισαγωγών. Όμως η άνοδος του κόστους παραγωγής και των μεταφορών στην Ευρώπη έχει συμπαρασύρει και τις τιμές στην Ελλάδα.
Ως εκ τούτου, η τιμή παραγωγού έχει ανέβει στα 8,5–9 ευρώ/κιλό, από 5,5–6 ευρώ έναν χρόνο πριν. Αντίστοιχα, στη λιανική, το μοσχάρι πωλείται πλέον 15–17 ευρώ/κιλό, αντί για 12–13 ευρώ πέρυσι.
Στο πλαίσιο αυτό, επαγγελματίες της αγοράς προειδοποιούν ότι ενόψει εορτών η τιμή μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 20 ευρώ/κιλό.
Αρνί, κατσίκι και πρόβειο: Η «έκρηξη» στις τιμές μόλις ξεκίνησε
Η ευλογιά των αιγοπροβάτων αλλάζει δραματικά τα δεδομένα και στην αγορά αρνιού και κατσικιού.
Τιμές παραγωγού
Πρόβειο κρέας: 4,5–4,8 ευρώ/κιλό (από 3,5–3,8 ευρώ)
Αρνί: 9,5 ευρώ/κιλό (από 7,5 ευρώ πριν το ξέσπασμα της νόσου**)**
Τιμές στη λιανική
Παϊδάκια: 10,5 – 12,5 ευρώ/κιλό
Ολόκληρο αρνί & κατσίκι: έως 16 ευρώ/κιλό, έναντι 14 ευρώ το καλοκαίρι.
Μάλιστα, η ζήτηση ενόψει Χριστουγέννων αναμένεται να πιέσει περαιτέρω τις τιμές. «Όσο πλησιάζουμε τα Χριστούγεννα, η αυξημένη ζήτηση για αιγοπρόβατα θα επηρεάσει περαιτέρω τις τελικές τιμές», ανέφερε ο Απόστολος Πεταλάς, γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Σούπερ Μάρκετ.
Ήδη τα κρεοπωλεία ετοιμάζονται για μια δύσκολη περίοδο, όπου οι ελλείψεις και το αυξημένο κόστος θα πιέσουν και τα περιθώρια κέρδους και το τελικό ράφι.


