Μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές των ελληνικών τυριών έχουν εκτοξευθεί καταγράφοντας αυξήσεις που φτάνουν και το 120%,
Πολλοί επιλέγουν να τα βγάλουν από το τραπέζι τους σαν να είναι είδος πολυτελείας. Και μιλάμε για τυριά όπως η φέτα, η γραβιέρα και το κασέρι, που ήταν πάντοτε στο τραπέζι κάθε ελληνικής οικογένειας.
Σήμερα για ένα κιλό γραβιέρα κάποιος πρέπει να πληρώσει 19 ευρώ, όταν πέρσι το κιλό γραβιέρας ήταν στα 15 ευρώ το κιλό. Για το κασέρι πρέπει να πληρώσουμε επίσης 19 ευρώ το κιλό όταν το 2024 δίναμε 14 ευρώ το κιλό.
Για ένα κιλό κεφαλογραβιέρα το 2024 κάποιος πλήρωνε 13 ευρώ το κιλό, ενώ σήμερα πρέπει να δώσει 18 με 20 ευρώ το κιλό. Για τη μυζήθρα ένα κιλό στοιχίζει σήμερα 12,5 ευρώ ενώ πέρσι ήταν στα 11 ευρώ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, οι Έλληνες που απολάμβαναν τα ελληνικά τυριά τώρα στρέφονται σε άλλα ευρωπαϊκά τυριά χαμηλότερης τιμής. Για παράδειγμα σήμερα ένα κιλό λευκό τυρί κοστίζει 7 με 9 ευρώ, ενώ το 2024 ήταν στα 5 με 6,5 ευρώ.
Σύμφωνα με την αγορά, το 2026 αναμένονται νέες ανατιμήσεις στα τυροκομικά από 5% έως 15%. Τη διετία 2023 -2025 οι αυξήσεις στις τιμές ήταν έως και 100%.
Η μείωση της παραγωγής που εκτοξεύει τις τιμές των τυροκομικών οφείλεται στο αυξημένο κόστος ζωοτροφών και ενέργειας, στη μείωση των εθνικών επιδοτήσεων για το 2025 κατά 16% και στην καθυστέρηση των πληρωμών.
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του ΑΝΤ1


