Η πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 5,29 δισ. ευρώ, που προέρχονται από το πρώτο μνημονιακό πρόγραμμα, ολοκληρώνεται σήμερα, Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2025, σηματοδοτώντας ακόμη ένα βήμα στην επιτάχυνσης της αποκλιμάκωσης του δημόσιου χρέους.
Τη διαδικασία συντονίζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), με βασικό στόχο τη μείωση του συνολικού αποθέματος χρέους και τη βελτίωση του χρηματοδοτικού προφίλ της χώρας, μέσω της εξόφλησης μέρους των δανείων με υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης.
Η συναλλαγή αφορά δάνεια της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (Greek Loan Facility – GLF), στο πλαίσιο της οποίας η Ελλάδα είχε λάβει το 2010 συνολικά 52,9 δισ. ευρώ από κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.
Έως σήμερα έχουν αποπληρωθεί 21,3 δισ. ευρώ, ενώ το ανεξόφλητο υπόλοιπο ανέρχεται σε 31,6 δισ. ευρώ. Το ποσό που προεξοφλείται τώρα αφορά δανειακές υποχρεώσεις με αρχικές λήξεις την περίοδο 2033-2041, εντασσόμενο στον σχεδιασμό για την πρόωρη ολοκλήρωση του κεφαλαίου των διμερών μνημονιακών δανείων.
Το «πράσινο φως» για την πρόωρη αποπληρωμή δόθηκε μετά τις αποφάσεις των ESM και EFSF στις 2 Δεκεμβρίου 2025, με τις οποίες εγκρίθηκε το ελληνικό αίτημα και η χρήση μέρους του ταμειακού αποθέματος για τη χρηματοδότηση της κίνησης. Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα δάνεια φέρουν κυμαινόμενο επιτόκιο, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων.
Τα οφέλη για την ελληνική οικονομία είναι πολλαπλά. Αφενός επιταχύνεται η μείωση του δημόσιου χρέους, με την άμεση επίδραση να εκτιμάται περίπου στο 2,2% του ΑΕΠ. Αφετέρου, περιορίζονται σημαντικά οι μελλοντικές πληρωμές τόκων έως το 2041, με τη συνολική εξοικονόμηση να υπολογίζεται σε περίπου 1,6 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές.


