Παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν ότι περίπου 130 πρατήρια καυσίμων θα αντιμετωπίσουν επιπτώσεις σε πανελλαδικό επίπεδο
Αναστάτωση επικρατεί στην αγορά των καυσίμων από την ξαφνική αναστολή λειτουργίας της εταιρίας Cetracore-Jetoil SA, καθώς δημιουργεί προβλήματα στην τροφοδοσία και άλλων εταιριών στη χώρα μας. Και αυτό, γιατί επηρεάζονται και πρατήρια που δεν φέρουν το εμπορικό σήμα της Jetoil, με τους ιδιοκτήτες των πρατηρίων να ενημερώνονται, χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση, πως δεν θα γίνει ανεφοδιασμός.
Παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν στα 130 τα πρατήρια καυσίμων που θα αντιμετωπίσουν επιπτώσεις σε πανελλαδικό επίπεδο, εκ των οποίων τα περισσότερα (περίπου 110) βρίσκονται στη βόρεια Ελλάδα. Αυτό, διότι η Jetoil διέθετε μεγάλες εγκαταστάσεις δεξαμενισμού για την αποθήκευση πετρελαιοειδών στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα εκατοντάδες πρατήρια να μη φέρουν το εμπορικό σήμα της εταιρίας, αλλά να προμηθεύονται καύσιμα από αυτή.
Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) Θέμης Κιουρτζής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «τουλάχιστον άλλες τρεις εταιρίες μίσθωναν δεξαμενές για τα καύσιμά τους και τώρα πρέπει να ανεφοδιάζονται από πιο απομακρυσμένες περιοχές, γεγονός που στοιχίζει σε χρόνο και χρήμα».
Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρεις ημέρες, μέχρι τα πρατήρια να αλλάξουν το εμπορικό σήμα, ενώ το βασικό πρόβλημα είναι οι ανοιχτές πληρωμές. Αρκετοί πρατηριούχοι έχουν προπληρώσει καύσιμα τα οποία δεν έχουν παραλάβει ακόμη και με την ξαφνική αναστολή λειτουργίας της εταιρίας δεν μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή των χρημάτων τους, αντιμετωπίζοντας σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας και συνέχισης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.
Η βόρεια Ελλάδα
Στελέχη της αγοράς καυσίμων στη βόρεια Ελλάδα υπενθυμίζουν πως η εγκατάσταση της Jetoil στη Θεσσαλονίκη είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια. Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης (ΕΝΒΕΘ) Χρήστος Σταυράκης στο ίδιο μέσο, πως «η κατάσταση επηρεάζει ακόμη πιο άμεσα από ό,τι αναμέναμε αρχικά και δεν αφορά μόνο τα πρατήρια της Jetoil, αλλά και εκείνα των Shell, Coral, Avin και Ελίν».
Σημειώνει, παράλληλα, πως «από τις εγκαταστάσεις της Jetoil περνούν οι αγωγοί άλλων εταιριών, όπως της Shell, η οποία έχει στο Καλοχώρι και το αγκυροβόλιο των πλοίων που μεταφέρουν καύσιμο. Ετσι, πλέον, για την τροφοδοσία των πρατηρίων Shell και Coral της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας χρησιμοποιούνται οι εγκαταστάσεις στη Νέα Καρβάλη, κάτι που συνεπάγεται αυξημένο χρόνο και κόστος μεταφοράς, ενώ για την Ηπειρο και τη νότια Ελλάδα χρησιμοποιείται η Κόρινθος».
Τι συνέβη
Η εταιρία ενημέρωσε ξαφνικά πως έχει προχωρήσει σε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της, σε συνέχεια του παγώματος των περιουσιακών της στοιχείων με εντολή της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ενέργεια που συνδέεται με την εφαρμογή των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
H Cetracore-Jetoil SA άρχισε τον κύκλο εργασιών της στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2018, όταν η αυστριακή Cetracore Energy Gmbh εξαγόρασε τη Jetoil. Λόγω της σχέσης με την Cretacore αναμένονται προβλήματα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Cetracore Energy ελέγχεται κατά 80,1% από την UFG Europe Holding με έδρα το Λουξεμβούργο, στην οποία η θυγατρική της Rosneft, JV Projects SA, κατέχει μερίδιο 19,9%.


