Σαφές μήνυμα στρατηγικής εμβάθυνσης της ναυτιλιακής συνεργασίας με την Ελλάδα και τους Έλληνες πλοιοκτήτες έστειλε ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα Fang Qiu, μιλώντας σε εκδήλωση του China Classification Society, της XRTC και του Huayang Maritime Center για το νέο έτος.
Ο Κινέζος διπλωμάτης υπογράμμισε ότι Κίνα και Ελλάδα αποτελούν δύο μεγάλες ναυτικές δυνάμεις και διαθέτουν τις προϋποθέσεις για βαθύτερη συνεργασία σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων προκλήσεων και γεωοικονομικών ανακατατάξεων.
Οι τέσσερις άξονες συνεργασίας
Ο Fang Qiu παρουσίασε τέσσερις βασικούς άξονες:
Πρώτον, κάλεσε θερμά τους Έλληνες πλοιοκτήτες να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στη μεταφορά κινεζικών εισαγωγών και εξαγωγών. Όπως σημείωσε, η Κίνα αποτελεί την πρώτη εμπορική δύναμη παγκοσμίως επί εννέα συναπτά έτη και βασικό εμπορικό εταίρο για περισσότερες από 150 χώρες, γεγονός που δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για τη διεθνή ναυτιλία.
Δεύτερον, εξέφρασε την πρόθεση ενίσχυσης της συνεργασίας στη ναυπηγική και επισκευή πλοίων. Τα κινεζικά ναυπηγεία, όπως ανέφερε, συνδυάζουν ταχύτητα παράδοσης, ανταγωνιστικό κόστος και τεχνολογική πρόοδο, ειδικά σε πλοία υψηλής τεχνολογίας όπως LNG carriers και μεγάλα δεξαμενόπλοια.
Τρίτον, δήλωσε ότι το Πεκίνο επιθυμεί να στηρίξει την Ελλάδα στην αναβάθμιση των δικών της ναυπηγικών δυνατοτήτων, ενώ παράλληλα καλωσορίζει την είσοδο ελληνικών ναυπηγικών εξαρτημάτων και συστημάτων στην κινεζική αγορά.
Τέταρτον, έθεσε στο επίκεντρο την πράσινη μετάβαση. Αναφερόμενος στον International Maritime Organization, σημείωσε ότι η αναβολή της συζήτησης για το Net Zero Framework δεν σημαίνει εγκατάλειψη της απανθρακοποίησης, αλλά ανάγκη για περαιτέρω επεξεργασία. Η Κίνα, είπε, επιδιώκει κοινές επενδύσεις και τεχνολογική συνεργασία με την Ελλάδα στην παραγωγή και χρήση πράσινων ναυτιλιακών καυσίμων.
Το βάρος της ελληνικής ναυτιλίας
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθυντής του China Classification Society στην Ελλάδα, Cui Yuwei. Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρέθεσε, ελληνικά πλοία μεταφέρουν άνω του 20% των φορτίων της Κίνας.
Ειδικότερα, περίπου το 50% των ενεργειακών φορτίων που σχετίζονται με τις κινεζικές εισαγωγές και εξαγωγές, όπως αργό πετρέλαιο, προϊόντα διύλισης και φυσικό αέριο, διακινείται από ελληνικά πλοία. Παράλληλα, ο ελληνικός στόλος μεταφέρει σημαντικές ποσότητες σιδηρομεταλλεύματος, άνθρακα και σιτηρών.
Τα στοιχεία του 2025 δείχνουν ότι περίπου το 30% φορτίων όπως βωξίτης και LNG, που διακινούνται από Έλληνες πλοιοκτήτες, συνδέονται άμεσα με την κινεζική αγορά. Ο ελληνικός στόλος καταγράφει επίσης υψηλές επιδόσεις ασφάλειας, χωρίς σοβαρά ατυχήματα το 2025 και με μέσο ετήσιο χρόνο δραστηριοποίησης 320 ημερών, πάνω από τον μέσο όρο του κλάδου.


