Scope Ratings: Η χώρα θα πληγεί άμεσα από την άνοδο των τιμών, όπως και η Κύπρος, επισημαίνει σε ανάλυσή του ο διεθνής οίκος
Μεταξύ των ευρωπαϊκών οικονομιών που εμφανίζουν αυξημένη ευαισθησία σε μια ενδεχόμενη παρατεταμένη άνοδο των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου συγκαταλέγονται η Ελλάδα και η Κύπρος, εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησής τους από τα ορυκτά καύσιμα στο ενεργειακό τους μείγμα. Αυτό επισημαίνει σε ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings, ο οποίος εξετάζει τις πιθανές πιστοληπτικές επιπτώσεις από μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με τον οίκο, οι οικονομικές, δημοσιονομικές και πιστωτικές συνέπειες μιας σύγκρουσης μεταξύ των Ηνωμένες Πολιτείες, του Ισραήλ και του Ιράν θα εξαρτηθούν κυρίως από τη διάρκεια και την ένταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθώς και από το εάν η κρίση επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Εξίσου σημαντικός παράγοντας θα είναι η ανθεκτικότητα των επιμέρους οικονομιών απέναντι σε ένα νέο ενεργειακό σοκ. Ηδη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου Brent υπερβαίνουν το «φράγμα» των 80 δολαρίων το βαρέλι και η τιμή του φυσικού αερίου κινείται πάνω από τα 50 ευρώ τη θερμική μεγαβατώρα.
Σε ένα σενάριο σύντομης και σχετικά περιορισμένης σύγκρουσης, οι μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές επιπτώσεις εκτιμάται ότι θα είναι διαχειρίσιμες για τις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες. Οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις προσωρινές πληθωριστικές πιέσεις χωρίς την ανάγκη δραστικών παρεμβάσεων, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας θα είχαν περιορισμένη διάρκεια.
Ωστόσο, για χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος οι κίνδυνοι θεωρούνται μεγαλύτεροι, λόγω της δομής του ενεργειακού τους μείγματος. Παρά την αυξημένη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα τελευταία χρόνια, η εξάρτηση από εισαγόμενο φυσικό αέριο και πετρέλαιο παραμένει υψηλή. Το ενεργειακό μείγμα χαρακτηρίζεται από έντονη παρουσία του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, σημαντική αλλά ασταθή συμβολή των ανανεώσιμων πηγών, όπως τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, και περιορισμένη δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας.
Αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το σημερινό ενεργειακό μοντέλο της Ελλάδας παρουσιάζει δομικές αδυναμίες, καθώς στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο φυσικό αέριο ως καύσιμο-γέφυρα, ενώ η ταχεία ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν συνοδεύτηκε με επαρκείς επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές αποθήκευσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να παραμένει ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας.


