Φτιάχνουμε μανιταρόπιτα και παραδοσιακή γλυκιά μυζηθρόπιτα με συνταγές των Αγιορειτών μοναχών

Δύο πίτες χωρίς φύλλο

Δύο πεντανόστιμες, εύκολες πίτες χωρίς φύλλο που φτιάχνουν οι Aγιορείτες μοναχοί είναι η μανιταρόπιτα και η γλυκιά μυζηθρόπιτα. Οι συνταγές γίνονται με απλά υλικά και είναι απλές στη διαδικασία.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για τη μανιταρόπιτα είναι: 3 κούπες μανιτάρια λευκά ψιλοκομμένα, 3 αβγά, 1 κούπα χλιαρό γάλα, 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι, 1 κούπα τυρί φέτα, λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι, 2 κούπες καλαμποκάλευρο, 1 κούπα αλεύρι σίτου, 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, 1 ντομάτα ψιλοκομμένη, 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη, 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη, 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος, 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος, 1/4 κούπα ελαιόλαδο, 1/4 κούπα σπορέλαιο, λίγη ζάχαρη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, ώστε να στεγνώσουν πολύ καλά. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε καλά τα αβγά και στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα, το γιαούρτι, το σπορέλαιο και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Επειτα προσθέτουμε τα άλευρα και το μπέικιν πάουντερ πασπαλίζοντάς τα αργά και ανακατεύοντας συνεχώς. Τέλος προσθέτουμε τα μανιτάρια που έχουν κρυώσει αλλά και όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το κεφαλοτύρι) και ανακατεύουμε. Λαδώνουμε καλά ένα ταψί, ρίχνουμε μέσα το μείγμα, το απλώνουμε καλά και πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου μία ώρα μέχρι να πάρει χρώμα και να κάνει κρούστα η επιφάνειά της.

Για την παραδοσιακή αγιορείτικη γλυκιά μυζηθρόπιτα χωρίς φύλλο θα χρειαστούμε: 1,5 κιλό ανάλατη μυζήθρα, 7 αβγά, 1 κούπα μέλι, 2 κ.σ. αλεύρι, 1 κ.σ. βούτυρο, 1 κούπα ζάχαρη άχνη, λίγη κανέλα για το σερβίρισμα.

Εκτέλεση: Θρυμματίζουμε καλά τη μυζήθρα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα αβγά, το μέλι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Αδειάζουμε το μείγμα στο σκεύος και ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα, μέχρι να ροδίσει. Οταν το γλυκό κρυώσει, πασπαλίζουμε με κανέλα. Αν δεν σας αρέσει η κανέλα, μπορείτε να ραντίσετε με λίγο ανθόνερο.

Πηγή: monasticrepublic.com













spot_img

Ροή ειδήσεων

spot_img

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ