Mια ιδιαίτερη σούπα βελουτέ με κόκκινες πιπεριές και συνταγή για σούπα γιαουρτιού
Τρεις απλές και νόστιμες σούπες, με εύκολα υλικά και εκτέλεση, παρουσιάζουμε σήμερα. Μια νηστίσιμη κολοκυθόσουπα, ιδανική για την εποχή και χορταστική, μια ιδιαίτερη σούπα βελουτέ με κόκκινες πιπεριές, και συνταγή για σούπα γιαουρτιού από το βιβλίο «Καλογηρική μαγειρική και ζαχαροπλαστική».
Συγκεκριμένα, για την κολοκυθόσουπα θα χρειαστούμε: 1 κιλό κίτρινη κολοκύθα κομμένη σε μεγάλα κομμάτια, 1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε κύβους, 2 ξερά κρεμμύδια χοντροκομμένα, 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 5 κ.σ. ελαιόλαδο, 1/2 κ.γ. κύμινο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Εκτέλεση: Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Επειτα σοτάρουμε διαδοχικά την κολοκύθα και τις πατάτες και προσθέτουμε το κύμινο. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα νερό μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά και αλατοπιπερώνουμε.
Αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό. Αλέθουμε σε ένα μπλέντερ λίγα λίγα τα λαχανικά μαζί με λίγο από τον ζωμό κι έπειτα τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα. Αν χρειαστεί, διορθώνουμε το αλάτι. Αν θέλουμε, σερβίρουμε με λίγα σπιτικά κρουτόν ή με αποξηραμένους κολοκυθόσπορους. Η διαδικασία του αλέσματος γίνεται πολύ πιο απλή αν έχουμε ραβδομπλέντερ, γιατί αλέθουμε κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα.
Με κρουτόν
Για τη σούπα βελουτέ με κόκκινες πιπεριές τα υλικά είναι τα εξής: 2 καρότα, 2 κρεμμύδια, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1-2 σκελίδες σκόρδο, 4-5 κόκκινες πιπεριές, λίγα κρουτόν (προαιρετικά για σερβίρισμα). Εκτέλεση: Πλένουμε τα λαχανικά μας. Ξεφλουδίζουμε τα καρότα μας. Σε ένα μπλέντερ ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Χτυπάμε καλά μέχρι να πολτοποιηθούν. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε μέσα τον πολτό που έχουμε φτιάξει. Αλατίζουμε καλά.

Ανακατεύουμε. Μετά ρίχνουμε τα σκόρδα και τις κόκκινες πιπεριές. Ανακατεύουμε καλά. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά. Με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε και τα υλικά μας. Θα ήταν καλό πριν βάλουμε στο μπλέντερ τα λαχανικά μας να τα κόψουμε. Αν δεν έχουμε ραβδομπλέντερ, μπορούμε να βάλουμε και αυτά τα λαχανικά στο μπλέντερ, και λίγο πριν τα ρίξουμε στην κατσαρόλα να βάλουμε λίγο ζουμί από την κατσαρόλα. Αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ζωμό λαχανικών για πιο έντονη γεύση.
Με γιαούρτι, βούτυρο και δυόσμο
Υλικα:
* 1/4 του κιλού ρύζι γλασέ
* 3-4 κ.σ. γιαούρτι (πλήρες ή στραγγισμένο)
* 1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
* λίγος ξερός δυόσμος
* αλάτι

Εκτέλεση: Βράζουμε το ρύζι σε αρκετό νερό με αλάτι. Προς το τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις ακόμα. Στη σουπιέρα σκορπίζουμε τον τριμμένο ξηρό δυόσμο. Αν θέλουμε να κάνουμε τη συνταγή νηστίσιμη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυτικό βούτυρο και γιαούρτι. Οι μερίδες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τις αναλογίες των υλικών που θα χρησιμοποιήσουμε για τη σούπα.
Πηγή: monasticrepublic.com


