Ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος μίλησε για την αυτοθυσία των προγόνων και την ανάγκη στήριξης της ελληνικής υπαίθρου
Θεία Λειτουργία και Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο
Στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου, παρεκκλησίου της Ενορίας Αγίου Σπυρίδωνος Κοιλάδας, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, τελώντας τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία ανήμερα της Εορτής της Αγίας Σκέπης και της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
Η Κοιλάδα, ένα χωριό δέκα λεπτά από τη Λάρισα, υπήρξε παλαιότερα έδρα του ομώνυμου Δήμου και παραμένει ζωντανό κέντρο της περιοχής, με σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων που εξυπηρετούν μαθητές από τα γύρω χωριά.

«Οι προπάτορές μας πολέμησαν με πίστη και καθήκον»
Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο μεγαλείο της ημέρας και στην αυτοθυσία των Ελλήνων του ’40:
«Οι περισσότεροι ήταν απλοί άνθρωποι, γεωργοί και κτηνοτρόφοι, με μόνο εφόδιο τη φιλοπατρία και μια καρδιά γεμάτη αξίες και ιδανικά. Όρμησαν στα σύνορα για να προστατεύσουν ό,τι αισθάνονταν ως Ελλάδα, τις οικογένειές τους, τα ιερά και τα όσια, χωρίς να ζητούν ανταλλάγματα».
Εξηγώντας την επιλογή του να λειτουργήσει στην Κοιλάδα και όχι στη Λάρισα, όπου τελέστηκε η επίσημη δοξολογία, ο Μητροπολίτης σημείωσε:
«Δεν αισθάνομαι τόσο επίσημος. Ως Επίσκοπος της Εκκλησίας του Χριστού, η θέση μου είναι κοντά στους ανθρώπους της υπαίθρου, του μόχθου και της καλοσύνης, που ξέρουν να γιορτάζουν ουσιαστικά».

Μήνυμα στήριξης στην ελληνική ύπαιθρο και τη νέα γενιά
Ο κ. Ιερώνυμος επαίνεσε τα παιδιά της περιοχής, που καθημερινά σηκώνονται νωρίς μέσα στο κρύο για να πάνε σχολείο:
«Κάποια επιστρέφοντας στο σπίτι δεν μελετούν, αλλά βοηθούν στις αγροτικές ή κτηνοτροφικές εργασίες. Ήρθα σήμερα για να τα καμαρώσω και να τα χειροκροτήσω».
Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για τη δραματική μείωση του πληθυσμού στην ύπαιθρο:
«Φέτος στο δημοτικό σχολείο Κοιλάδας, στην πρώτη τάξη γράφτηκε μόνο ένας μαθητής. Αυτό σημαίνει αποψίλωση και απειλή για το μέλλον της πατρίδας μας».
Ο Μητροπολίτης τόνισε ότι η λύση στο δημογραφικό δεν βρίσκεται μόνο στα οικονομικά μέτρα:
«Η πολυτεκνία είναι απόφαση ζωής, που στηρίζεται στην πίστη, στην αγάπη για την οικογένεια και στα ιδανικά. Κανείς δεν γίνεται πολύτεκνος για οικονομικούς λόγους».
Και κατέληξε:
«Εύχομαι τα επόμενα χρόνια να δούμε περισσότερα παιδιά στην πρώτη τάξη, ώστε να ανθίσει ξανά η ελπίδα για την ελληνική ύπαιθρο».


Κατάθεση στεφάνων και μαθητική παρέλαση
Μετά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκε Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο και στη συνέχεια Τρισάγιο στο Ηρώο του χωριού, όπου πραγματοποιήθηκε προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.
Η ημέρα κορυφώθηκε με τη μαθητική παρέλαση, στην οποία τα παιδιά των σχολείων της Κοιλάδας και των γύρω χωριών παρέλασαν περήφανα, τιμώντας τους ήρωες του ’40 και στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας, συνέχειας και φιλοπατρίας.


