Αγιορείτικες συνταγές για σούπα κουνουπιδιού και βελουτέ χορτόσουπα, απλές και γεμάτες γεύση

Εναλλακτικές και βελούδινες!

H σούπα κουνουπιδιού είναι μια εύκολη επιλογή για πολλούς, όχι μόνο κατά τις περιόδους νηστείας. Αυτή η απλή αλλά γευστική σούπα από το Αγιο Ορος προσφέρει μια θρεπτική επιλογή. Δοκιμάστε αυτή την εναλλακτική συνταγή και μάθετε όλα τα μυστικά για σίγουρη επιτυχία.

Οι μοναχοί του Αγίου Ορους συνηθίζουν επίσης να φτιάχνουν βελούδινη σούπα λαχανικών χωρίς ελαιόλαδο κατά τη διάρκεια της νηστείας. Αυτό το πιάτο εκτός από γευστικό είναι και πολύ θρεπτικό. Παρά την απουσία ελαιόλαδου, η σούπα παραμένει πλούσια και γευστική, ικανοποιώντας τους διατροφικούς τους κανόνες. Αν θέλετε, μπορείτε να συνοδέψετε τη σούπα σας με μια φέτα φρέσκο ψωμί.

Για τη σούπα κουνουπιδιού τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι τα εξής: 3 πατάτες, 3 κ.σ. βούτυρο φυτικής προέλευσης, 2 κ.σ. αλεύρι, 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, λίγο μοσχοκάρυδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1/2 λίτρο ζωμό κουνουπιδιού.

Εκτέλεση: Πλένουμε το κουνουπίδι και το κόβουμε σε μπουκετάκια. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε το κουνουπίδι και τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 25 λεπτά. Ξεχωρίζουμε περίπου μισό λίτρο από τον ζωμό στον οποίο έβρασαν το κουνουπίδι και οι πατάτες. Μεταφέρουμε τα λαχανικά λίγα λίγα στο μπλέντερ, μαζί με λίγο από τον ζωμό τους, και τα λιώνουμε. Ρίχνουμε τα λιωμένα λαχανικά πάλι μέσα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε.

Σε ένα άλλο σκεύος λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να ψηθεί το αλεύρι. Επειτα προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα τον ζωμό που κρατήσαμε. Περιχύνουμε το περιεχόμενο του σκεύους στην κατσαρόλα με τα λαχανικά και το αφήνουμε να πάρει μια τελευταία βράση. Σερβίρουμε με λίγο φρέσκο πιπέρι και μαϊντανό. Η διαδικασία του αλέσματος γίνεται πολύ πιο απλή αν έχουμε συσκευή ραβδομπλέντερ, γιατί αλέθουμε κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα.

ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ, ΚΑΡΟΤΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΟ

υλικα

2 μεγάλες πατάτες
2 καρότα
1 πράσο
1 ματσάκι σέσκουλα
2 ξερά κρεμμύδια
1 ώριμη ντομάτα
λίγο ψιλοκομμένο σέλινο
1 ματσάκι μαϊντανός
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κοφτές κ.σ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση

Πλένουμε όλα τα λαχανικά και τα ψιλοκόβουμε. Τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Μεταφέρουμε τα λαχανικά λίγα λίγα στο μπλέντερ μαζί με λίγο από τον ζωμό και τα λιώνουμε. Ρίχνουμε τα λιωμένα λαχανικά πάλι μέσα στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο ζωμό από την σούπα και το περιχύνουμε στην κατσαρόλα. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια τελευταία βράση μέχρι να χυλώσει. Μπορούμε να αλέσουμε πολύ εύκολα με ένα ραβδομπλέντερ.

Πηγή: monasticrepublic.com









spot_img

Ροή ειδήσεων









spot_img

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ