4 φυσικές λύσεις για λευκά δόντια

Σας παρουσιάζουμε μερικές φυσικές λύσεις, οι οποίες βοηθούν στην αφαίρεση αλλά και την πρόληψη των λεκέδων στα δόντια

Τα δόντια υποτίθεται ότι διατηρούν το αρχικό χρώμα τους, το οποίο παίρνουν από την οδοντίνη, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η οδοντίνη καλύπτεται από το σμάλτο στη στεφάνη του δοντιού (το τμήμα του δοντιού που εκτείνεται πάνω από τη γραμμή των ούλων). Το σμάλτο αποτελεί ανόργανη ουσία και αποτελεί την πιο σκληρή ουσία στον οργανισμό μας, πιο σκληρή και από τα οστά.

Θεωρητικά, το σμάλτο πρέπει να παραμείνει διαφανές. Ωστόσο, μπορεί να αποκτήσει λεκέδες για διάφορους λόγους. Οι λεκέδες στα δόντια προκαλούνται συχνά από τις τροφές. Ορισμένες τροφές και ποτά περιέχουν συστατικά που με την πάροδο του χρόνου λεκιάζουν το σμάλτο. Σε αυτά περιλαμβάνονται το κόκκινο κρασί, ο καφές, το τσάι, τα γλυκά και οι τροφές που περιέχουν χημικές χρωστικές ουσίες, οι χρωματιστοί χυμοί φρούτων και η γλυκόριζα. Οσο περισσότερο καταναλώνονται αυτές οι ουσίες τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης λεκέδων.

Λεκέδες μπορούν επίσης να εμφανιστούν εάν τα δόντια δεν βουρτσίζονται σχολαστικά και αποτελεσματικά. Από τη μία πλευρά, συνδέονται με την πέτρα, η οποία προκαλείται από τη μεταλλικοποίηση της βακτηριακής πλάκας σε βάθος χρόνου. Από την άλλη, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και τρέφονται με τους υδατάνθρακες που περιέχει η διατροφή σας, δημιουργώντας τερηδόνα, η οποία χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση μικροσκοπικών μαύρων κηλίδων στα δόντια. Μόνο μια επίσκεψη στον οδοντίατρο για αντιμετώπιση της τερηδόνας και απομάκρυνση της πέτρας μπορεί να αντιστρέψει το φαινόμενο αυτό. Και φυσικά, έπειτα από αυτό, θα πρέπει να ακολουθείτε άψογη στοματική υγιεινή.

◆ Μηλόξιδο

Το μηλόξιδο αποτελείται κυρίως από οξικό οξύ και είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, προβιοτικά και ένζυμα. Περιέχει β-καροτένιο, ασβέστιο και κάλιο, τα οποία μένουν αναλλοίωτα κατά τη διαδικασία της ζύμωσης. Επιπλέον περιέχονται μια σειρά από οξέα, όπως γαλλικό, μηλικό, καφεϊκό και χλωρογενικό οξύ. Οι περισσότερες δράσεις του μηλόξιδου αποδίδονται στα προβιοτικά και τα οξέα που περιέχει όταν αυτό είναι ακατέργαστο και απαστερίωτο. Οπως και τα περισσότερα οξέα, έτσι και το μηλόξιδο βοηθά στην απομάκρυνση των μικροβίων από τα δόντια, στην αφαίρεση δηλαδή της οδοντικής πλάκας και τη φυσική λεύκανση των δοντιών. Ωστόσο δεν θέλει υπερβολές, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε διάβρωση του σμάλτου των δοντιών. Βουρτσίστε τα δόντια σας για ένα λεπτό με μηλόξιδο και μετά ξεπλύνετε καλά, 1-2 φορές την εβδομάδα.

◆ Φράουλα

Η φράουλα είναι πλούσια σε βιταμίνες (ιδιαίτερα βιταμίνη C και φολικό οξύ), αντιοξειδωτικά (όπως ανθοκυανίνες) και φυτικές ίνες, προσφέροντας καρδιαγγειακά οφέλη, υποστήριξη της πέψης και προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. Συμβάλλει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η φράουλα μπορεί να βοηθήσει τα δόντια με λεύκανση και προστασία χάρη στην όξινη σύνθεσή της που βοηθά στην απομάκρυνση λεκέδων από καφέ ή τσάι και στην υψηλή περιεκτικότητά της σε βιταμίνη C που συμβάλλει στην υγεία των ούλων. Επίσης, τα μικρά σποράκια της μπορούν να προσφέρουν ελαφρύ μασάζ στα ούλα.

◆ Ανανάς

Ο ανανάς είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και στο ένζυμο βρομελίνη, προσφέροντας οφέλη στην πέψη, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, υγεία του δέρματος και μείωση φλεγμονών. Επιπλέον, περιέχει μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο και φώσφορο και είναι χαμηλός σε λίπος και χοληστερόλη, κάνοντάς τον ένα υγιεινό και ελαφρύ σνακ. Ο ανανάς μπορεί να ενισχύσει τα ούλα και να συμβάλει στην υγεία των δοντιών λόγω της βιταμίνης C, αλλά το υψηλό περιεχόμενό του σε οξέα μπορεί να βλάψει την αδαμαντίνη (σμάλτο) των δοντιών, οδηγώντας σε ευαισθησία. Ορισμένα προϊόντα περιέχουν εκχυλίσματα ανανά για την αφαίρεση της πλάκας και την ενίσχυση της υγείας των δοντιών, αλλά η ωμή κατανάλωση πρέπει να γίνεται με μέτρο.

◆ Λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας λευκαίνει τα δόντια, μειώνει την ευαισθησία των δοντιών και των ούλων και συμβάλλει στην πρόληψη της τερηδόνας και τη δημιουργία κοιλοτήτων. Αυτό που κάνει είναι να ενισχύει την οδοντίνη, η οποία είναι η στιβάδα που βρίσκεται κάτω από το σμάλτο και είναι δυσκολότερο να θεραπευτεί. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη, οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του λαδιού καρύδας λευκαίνουν τα δόντια μέσω της απομάκρυνσης των υπολειμμάτων τροφών που είναι η κύρια αιτία αλλοίωσης του χρώματος των δοντιών. Πηγή: www.meygeia.gr

Πηγή: www.meygeia.gr









spot_img

Ροή ειδήσεων









spot_img

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ