Σας παρουσιάζουμε μερικούς φυσικούς τρόπους οι οποίοι μπορούν να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της αμυγδαλίτιδας
Αμυγδαλίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή των αμυγδαλών, η οποία προκαλείται από ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις και συχνά προκαλεί πονόλαιμο, πυρετό, διογκωμένες αμυγδαλές (συχνά με πύον), κακοσμία στόματος και πρησμένους λεμφαδένες. Η αμυγδαλίτιδα διακρίνεται σε οξεία και σε χρόνια. Η οξεία αμυγδαλίτιδα μπορεί να είναι είτε βακτηριακή είτε ιογενής, ενώ η χρόνια αμυγδαλίτιδα, που μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα αν δεν θεραπευτεί, προκαλείται σχεδόν πάντοτε από βακτηριακή μόλυνση.
Τα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας περιλαμβάνουν έντονο πονόλαιμο, επίπονη κατάποση, στοματίτιδα, καθώς και δυσκολίες στην κατάποση, πυρετό, ρίγη, βραχνάδα στη φωνή και κακοσμία στόματος. Με τον ερεθισμό τους οι αμυγδαλές γίνονται κόκκινες και πρήζονται. Ορισμένες φορές σκεπάζονται από μία λευκή μεμβράνη (πύον). Μπορεί επίσης να προκληθεί πρήξιμο στους λεμφαδένες.
Βακτηριακή αμυγδαλίτιδα μπορεί να προκληθεί από λοίμωξη με στρεπτόκοκκο, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα. Ιογενής αμυγδαλίτιδα μπορεί να προκληθεί από πολλούς ιούς, όπως ο ιό Epstein-Barr, ή από αδενοϊό. Μερικές φορές η αμυγδαλίτιδα προκαλείται από επιλοίμωξη των σπειροχαιτών και από τρεπόνημα, και τότε αποκαλείται λοίμωξη Vincent (οξεία νεκρωτική ελκώδης ουλίτιδα). Παρόλο που η αμυγδαλίτιδα σχετίζεται με τη λοίμωξη, δεν είναι ακόμα γνωστό εάν η φλεγμονή και τα υπόλοιπα συμπτώματα προκαλούνται από τους λοιμώδεις παράγοντες ή από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα, που αντιδρά σε αυτούς τους παράγοντες. Η αμυγδαλίτιδα μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας ανωμαλίας στην αντίδραση του ανοσοποιητικού απέναντι στη βακτηριακή χλωρίδα του ρινοφάρρυγγα.
◆ Θυμάρι
Το θυμάρι περιέχει αιθέριο έλαιο με τα στοιχεία θυμόλη, καρβακρόλη, βορνεόλη, τερτανίνη, κυμόλη, κυμίνη, μπορνεόλη και λιναλόλη, καθώς και φλαβονοειδή, τανίνες, δεψικές και πικές ουσίες. Το θυμάρι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες, όπως αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές, αποχρεμπτικές και αντιφλεγμονώδεις, βοηθώντας το αναπνευστικό σύστημα και το δέρμα. Είναι επίσης γνωστό για τη χρήση του στη μαγειρική ως αρωματικό σε πολλά φαγητά, όπως κρέατα, σούπες και σαλάτες.
◆ Φασκόμηλο
Το φασκόμηλο περιέχει χλωρογενικό οξύ, καφεϊκό οξύ, ροσμαρινικό οξύ, ελαγικό οξύ και ρουτίνη. Μεταξύ των φλαβονοειδών του, τα πιο διαδεδομένα είναι η λουτεολίνη, η απιγενίνη, η καμφερόλη και η κερσετίνη. Το φασκόμηλο είναι ένα βότανο με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του πονόλαιμου και του βήχα, τη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης, τη ρύθμιση της εφίδρωσης και της ορμονικής ισορροπίας, καθώς και για τη διευκόλυνση της πέψης. Επίσης, έχει ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα και βοηθά στην επούλωση πληγών.
◆ Εχινάκεια
Η εχινάκεια έχει ιδιότητες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ παράλληλα είναι αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδης, αντιμικροβιακή και επιταχύνει την επούλωση ιστών. Χρησιμοποιείται κυρίως για την πρόληψη και τη μείωση της διάρκειας των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης, ενώ μπορεί να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων όταν χρησιμοποιείται εξωτερικά.
◆ Σαμπούκος
Τα συστατικά του σαμπούκου (συνήθως essence από άνθη ή καρπούς) περιλαμβάνουν βιταμίνες A, C, B, φλαβονοειδή (όπως κουερσετίνη, ρουτίνη), ανθοκυανίνες, μέταλλα (κάλιο, φώσφορο) και αντιοξειδωτικές ουσίες. Ο σαμπούκος (ή κουφοξυλιά/αφροξυλιά) έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιιικές ιδιότητες, και χρησιμοποιείται κυρίως για την ανακούφιση από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης, καθώς και για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Αλλες ιδιότητες περιλαμβάνουν την αποχρεμπτική, διουρητική, εφιδρωτική και καθαρτική δράση, καθώς και την ανακούφιση από πόνους και φλεγμονές στο δέρμα.
◆ Πρόπολη
Η πρόπολη αποτελείται κυρίως από ρητίνη (περίπου 55%), κερί (περίπου (30%), αιθέρια έλαια (περίπου 10%) και γύρη (περίπου (5%). Περιέχει επίσης πολυφαινόλες (όπως φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα), αρωματικές ουσίες, ζάχαρα, βάλσαμα, τερπένια, αλειφατικά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα (όπως κάλιο και μαγνήσιο) και άλλα οργανικά συστατικά. Η πρόπολη έχει ισχυρές αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες, που την καθιστούν χρήσιμη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την καταπολέμηση λοιμώξεων, την επούλωση πληγών και την αντιμετώπιση στοματικών προβλημάτων, όπως ουλίτιδα και άφθες. Επιπλέον, προσφέρει οφέλη στην επιδερμίδα, βοηθώντας στην καταπολέμηση δερματικών παθήσεων και την πρόληψη της γήρανσης του δέρματος.
Πηγή: www.meygeia.gr


