Γίγαντες με σπανάκι
Τα φασόλια γίγαντες με σπανάκι είναι ένα αγαπημένο πιάτο που παρασκευάζουν συχνά οι μοναχοί στο Αγιον Ορος. Ενα πιάτο ιδανικό για τις μέρες νηστείας που διανύουμε, και όχι μόνο. Αυτή η χορταστική συνταγή συνδυάζει τα φασόλια γίγαντες με το θρεπτικό σπανάκι, προσφέροντας ένα πλούσιο γεύμα. Ενα επίσης νόστιμο πιάτο είναι η αγιορείτικη ταχινόσουπα χωρίς λάδι.
Απλή και πολύ γευστική ακόμα και χωρίς λάδι, η σούπα παραμένει πλούσια και κρεμώδης, προσφέροντας στους μοναχούς αλλά και στους επισκέπτες ένα θρεπτικό και νόστιμο γεύμα κατά τη διάρκεια της νηστείας. Για τους γίγαντες με σπανάκι τα υλικά είναι τα εξής: 1/2 κιλό φασόλια γίγαντες, 1 κιλό σπανάκι, 1 ματσάκι ψιλοκομμένος άνηθος, 2-3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 2 ψιλοκομμένα πράσα, 2 ώριμες ντομάτες (ψιλοκομμένες και αποφλοιωμένες), 1 κ.σ. ντοματοπελτές, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 φύλλα δάφνης (προαιρετικά), καυτερό κόκκινο πιπέρι. Εκτέλεση: Μουλιάζουμε τα φασόλια για 10-12 ώρες πριν τα βράσουμε. Τα στραγγίζουμε.
Τα βράζουμε με λίγο αλάτι. Την ίδια στιγμή έχουμε καθαρίσει και πλύνει το σπανάκι καλά. Το κόβουμε σε 3-4 περίπου (ανάλογα το μήκος του). Το ζεματίζουμε σε βραστό νερό με ελάχιστο αλάτι. Το στραγγίζουμε. Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Μέσα σε αυτό φτιάχνουμε τη σάλτσα μας. Στραγγίζουμε τα φασόλια μας και το σπανάκι αν έχουν πολλά ζουμιά. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Οταν δέσει η σάλτσα μας, αποσύρουμε. Προσέχουμε να μη μας λιώσουν κατά τη διάρκεια του βρασίματος. Η ώρα του μαγειρέματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα το πόσο χρόνο θα χρειαστούν οι γίγαντες να βράσουν.
ΤΑΧΙΝΟΣΟΥΠΑ
Για τη σούπα με ταχίνι θα χρειαστούμε: 1,5 κούπα κριθαράκι, 6 κ.σ. ταχίνι, φρέσκο χυμό από 1 λεμόνι, 1 μικρό ματσάκι σέλινο ή μαϊντανό, αλάτι, λευκό πιπέρι, 8 κούπες νερό, φρυγανισμένο ψωμί σε κυβάκια.

Εκτέλεση: Βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα το νερό, αλατίζουμε και βράζουμε το κριθαράκι. Οταν το κριθαράκι μαλακώσει, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Βάζουμε σε ένα μπολ το ταχίνι και προσθέτουμε σιγά σιγά το λεμόνι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα ζωμό από τη σούπα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ώσπου να γίνει ένας αραιωμένος χυλός. Ρίχνουμε τον χυλό μέσα στην κατσαρόλα με το κριθαράκι, ανακινούμε πολύ απαλά και προσθέτουμε το πιπέρι. Σερβίρουμε με λίγο φρυγανισμένο ψωμί και λίγα φυλλαράκια σέλινου ή μαϊντανού. Η συνταγή μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε άλλο μικρό ζυμαρικό.
Πηγή: monasticrepublic.com


