Σήμερα «κληρώνει» για το μεγαλύτερο στοίχημα της Ευρώπης

Οι αποφάσεις του Eurogroup για τον κορονοϊό καθορίζουν το μέλλον της Ε.Ε., ενώ ο Τραμπ εκδίδει κορονο-ομόλογο!

Υπό τη βαριά σκιά που ρίχνει -για πολλοστή φορά- με τη στάση της η Γερμανία πάνω από την Ευρωπαϊκή Ενωση, συνεδριάζει σήμερα σε συνθήκες κρίσης, που, ελέω πανδημίας, θυμίζουν… πόλεμο, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ένα Eurogroup «ιδιαίτερα κρίσιμο», όπως σχολιάζουν κορυφαίοι οικονομικοί αναλυτές, γιατί σε αυτό οι Γερμανοί αναμένεται να κοντράρουν εκ νέου το πανευρωπαϊκό αίτημα για την έκδοση κορονο-ομολόγου, σε μια στιγμή μάλιστα κατά την οποία -στην άλλη ακτή του Ατλαντικού- ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται ότι είναι έτοιμος να… πατήσει το «κουμπί».

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο Αμερικανός πρόεδρος συζητά θαρραλέα με συμβούλους του το ενδεχόμενο έκδοσης ενός κορονο-ομολόγου, στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει η χώρα του για να συγκεντρώσει χρήματα. Κεφάλαια που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα απέναντι στην κρίση και τις αναταράξεις που προκαλεί ο Covid-19 στην αγορά.

To Eurogroup, ωστόσο, όπως δήλωνε το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρός του Μάριο Σεντένο, θα συζητήσει νέα μέτρα για τη στήριξη του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία θα παρέχουν ένα δίχτυ ασφαλείας για τις χώρες, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, και ανέρχονται συνολικά σε περίπου μισό τρισ. ευρώ. Έκανε, μάλιστα, ιδιαίτερη μνεία σε μια πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για όλες τις χώρες έως 240 δισ. ευρώ, στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα δίχτυ ασφαλείας 100 δισ. ευρώ για την προστασία της απασχόλησης και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων με αύξηση της δυνατότητάς του κατά 200 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες.

Όπως είπε δε ο Σεντένο, αν σε αυτά προστεθούν και τα μέτρα της ΕΚΤ, αυτά των χωρών με το μισό τρισ. ευρώ που σχεδιάζει να προωθήσει το Eurogroup, η άμεση αντίδραση οικονομικά ξεπερνά το 1 τρισ. ευρώ. Με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πακέτου-βόμβα, για το οποίο είπε χαρακτηριστικά πως «η Ευρώπη δεν είχε δει ποτέ ανάλογο ποσό στήριξης».

Την ίδια ώρα, σε κοινό άρθρο τους που δημοσιεύτηκε χθες σε πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, οι προερχόμενοι από το γερμανικό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, υπουργοί Εξωτερικών Χάικο Μάας και Οικονομικών Ολαφ Σολτς τόνιζαν πως «χρειαζόμαστε ένα σαφές μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πανδημία του κορονοϊού».

Όπως σημείωναν, «το καθήκον της Ευρώπης είναι τώρα να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που χρειάζονται περαιτέρω υποστήριξη», αλλά δεν στάθηκαν στο αίτημα της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και άλλων μελών της ευρωζώνης, που απαιτούν την έκδοση κορονο-ομολόγων. Αντ’ αυτού, επανέλαβαν τη θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μέσο ενίσχυσης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα